Boris Tadić o Aleksandru Vučiću i stanju u Srbiji: Ovo je ludilo kome se gradi spomenik svakog dana

Predsjednik Socijaldemokratske stranke i nekadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić pozvao je u četvrtak srbijansku oporbu na jedinstvo, a aktualnog šefa države Aleksandra Vučića optužio za stvaranje podjela i opasne situacije u društvu koja vodi prema ozbiljnijim sukobima.

“Mi smo, prosto, u sukobu, Vučić je kreirao takvo stanje u društvu, stanje neodrživih podjela. To je opasna situacija za svako društvo, ali je Vučić taj koji je odgovoran za stvaranje takve atmosfere”, rekao je Tadić u intervjuu za N1.

Tadić tvrdi kako se Vučić izbjegava suočiti s istinom, te ocjenjuje njegov vladavinu kao vladavinu ‘klanova i falangi’, odnosno vladavinu kriminalaca i batinaša koji su organizirani u interesne skupine, koji će i nasiljem braniti svoju vladavinu.

On je rekao da predsjednik Srbije “želi izbjeći suočavanje s istinom”, ocijenivši da Vučić vlada uz pomoć “klanova i falangi”, te da su “mnogi od njih čisti kriminalci i batinaši”, organizirani kao interesne skupine.



‘Ovo je ludilo kome se gradi spomenik svakog dana’, rekao je Tadić, ustvrdivši da se Vučić plaši vremena koje dolazi i obveza koje je preuzeo zajedno s Tomislavom Nikolićem, kad su u međunarodnoj zajednici dobili potporu za učvršćivanje vlasti.

Tu je na prvom mjestu ‘kosovsko pitanje’, koje bi možda moglo biti riješeno ako Donald Trump izazove pritisak, kako bi imao barem jedan dobar diplomatski rezultat za predstojeće izbore, kaže Tadić.

Ocijenio je također i kako se u međunarodnoj zajednici vrlo dobro zna tko je Vučić i kako vlada i da ‘svi to vide’ jer postoji ‘tiho i nevidljivo knjigovodstvo diplomacije’ koje sve bilježi.

Tadić sugerira jedinstvo srbijanske oporbe, predlažući da se, premda dio oporbe zagovara bojkot, izađe na izbore, ostvare mandat, pa onda istog trena ponovo uđu u bojkot parlamenta i nastave aktivnu bojkot kampanju vladajućeg režima i stvaranje uvjeta za promjenu vlasti.

Vučić u međuvremenu poziva na ‘mir’ uoči izbora

Aleksandar Vučić je u emisiji ‘Ćirilica’ provladine komercijalne televizije ‘Happy’, nakon prosvjeda organiziranog večeras ispred njegova ureda, rekao kako bi volio da svi građani izađu na izbore, te da pokažu svoje ‘demokratsko opredjeljenje’.

Komentirajući mogućnost sudjelovanja na izborima takozvane ‘liste za bojkot’, koju bi činio dio oporbe u koaliciji ‘Savez za promene’, te niz političkih organizacija i udruga civilnog društva, Vučić je rekao kako bi to bilo ‘značajno’, te kako vjeruje da bi tada tenzije s ulica se preselile u parlament.

Komentirajući političku scenu i prosvjede protiv njega i vlasti koalicije na čijem je čelu SNS, ocijenio je kako oporbeni politički lideri imaju jedino za ponuditi mržnju prema njemu, te kako nemaju nikakav drugi politički program kao poruku za građane Srbije.

Također, smatra da je Srbija efikasno funkcionirala u borbi protiv epidemije koronavirusa, naglasivši da je ispunjen cilj i sačuvani su mnogi ljudski životi, te da je uvjeren kako su građani, kad sagledaju sve što je učinjeno zadovoljni.

U najnovijem izvješću ‘Države u tranziciji’, organizacije Freedom house – FH, koja se bavi ljudskim pravima i promoviranjem demokracije u svijetu, ocijenjeno je da su Srbija i Crna Gora izgubile epitet  ‘djelomice konsolidiranih demokracija’.

“Godinama unazad uvećavanim zarobljavanjem države, zlouporabom vlasti i taktikom strahovlade, Aleksandar Vučić u Srbiji i Milo Đukanović u Crnoj Gori, odveli su svoje države ispod crte – prvi put od 2003. godine, nisu više u kategoriji demokracija među zemljama u tranziciji”, ocijenio je u svom posljednjem izvješću FH.

Komentari