Boris Johnson: Velika Britanija može ‘okrenuti trend u 12 tjedana’

Velika Britanija može ‘okrenuti trend u 12 tjedana’ u borbi protiv koronavirusa pod uvjetom da se poštuju preporuke vlasti u vezi ograničenja kontakata, rekao je u četvrtak premijer Boris Johnson.

‘Možemo okrenuti trend u 12 tjedana’, rekao je šef vlade na konferenciji za novinare.

Velika Britanija, gdje su u četvrtak umrle 144 osobe, preporučuje izbjegavanje okupljanja i rad od kuće, ali za sada to nisu obvezujuće mjere. Od petka nema nastave u školama.

Za razliku od vremena financijske krize, Britanija će u ovoj krizi staviti ljude na prvo mjesto, naglasio je premijer. “Ovaj puta će biti drugačije”.



“Sjetite se što se dogodilo 2008., dali smo pomoć bankama i nismo pazili na ljude koji su doista patili – ovaj put ćemo osigurati da se pobrinemo za ljude koji zaista pate od ekonomskih posljedica”.

Iako ne odbacuje moguće uvođenje strožih mjera za stanovništvo uslijed ubrzanja širenja virusa, posebice u Londonu, Boris Johnson računa i na znanstveni napredak u razvoju liječenja.

“Napredujemo u razumijevanju genetike srži virusa, kao i u pronalaženju učinkovitog liječenja”, naglasio je.

U četvrtak je jedan britanski pacijent počeo primati liječenje, rekao je Johnson i objasnio da se britanski znanstvenici nadaju da će početi razvijati cjepivo “sljedećih mjeseci”.

Sjedinjene Države su već pristupile kliničkim testiranjima, objavile su u ponedjeljak američke sanitarne vlasti.

Velika Britanija za sada ne testira sustavno sve oboljele već se koncentrira na najteže slučajeve, unatoč preporukama Svjetske zdravstvene organizacije – WHO.

Boris Johnson je rekao da traju razgovori o mogućnostima kupovine stotina tisuća testova kako bi se identificirali zaraženi i oni koji su ozdravili, za što drži da bi moglo “promijeniti stanje”.

Komentari