Boris Johnson stabilno nakon druge noći na intenzivnom odjelu za Covid-19

Flickr

Britanski premijer Boris Johnson stabilno je nakon druge noći provedene na odjelu intenzivne skrbi za liječenje Covida-19 i terapije kisikom, prenose mediji u srijedu.

Johnson, koji je bio pozitivan na Covid-19 prije dva tjedna, u nedjelju je primljen u bolnicu St.Thomas, a u ponedjeljak je premješten na njezin odjel intenzivnog liječenja jer mu se naglo pogoršalo stanje.

Pedesetpetogodišnji britanski lider primio je kisik, no nije stavljen na respirator.

“Dobro se osjeća, stabilno je i vedra duha”, rekao je Edward Argar, zamjenik ministra zdravstva u srijedu. “Primio je kisik i nije na respiratoru”, kazao je.Johnsonov privremeni zamjenik, ministar vanjskih poslova Dominic Raab rekao je da će Johnson ubrzo ponovno biti za kormilom vlade u vrijeme kada se zemlja i svijet suočavaju s jednom od najvećih zdravstvenih kriza u stoljeću.

I dok se Johnson bori protiv koronavirusa u bolnici, Ujedinjena Kraljevina ulazi u najsmrtonosniju fazu, prema riječima znanstvenika, i postavlja se pitanje kada ukinuti mjere izolacije.

Unutar britanske vlade vodi se rasprava o tome može li si peto svjetsko gospodarstvo priuštiti potpunu izolaciju, zamrzavanje gospodarskih aktivnosti i kakve će biti dugoročne posljedice.

Ukupno je u Britaniji umrlo 6.159 osoba, a testirano je samo 213.181 od oko 68 milijuna Britanaca.

Johnson je prenio na Raaba neke ovlasti, a svaku veliku odluku kao što je primjerice ukidanje mjera izolacije, treba odobriti cijela vlada.

“Uvjeren sam da će se izvući, jer ako ako nešto znam o premijeru – on je borac”, rekao je Raab u utorak i poručio da će se Johnson ubrzo vratiti za kormilo države

Britanski ministar financija Rishi Sunak, 39-godišnji bivši zaposlenik banke Goldman Sachs, mijenjat će Raaba bude li on privremeno onesposobljen.

Komentari