Boris Johnson prekršio izborno obećanje, predstavio planove za povećanje poreza radnicima

Flickr

Bijes stranačkih kolega izazvao je britanski premijer Boris Johnson koji je predstavio planove za povećanje poreza radnicima, poslodavcima i nekim ulagačima radi ublažavanja krize zdravstvenog i sektora socijalne skrbi. Time je prekršio izborno obećanje. 

Nakon što je uložio ogromna novčana sredstva u borbu protiv covida-19, Johnson je odustao od izbornog obećanja kojim se obvezao sanirati krizu sustava socijalne skrbi čiji će se troškovi, kako se predviđa, zbog starenja stanovništva u iduća dva desetljeća udvostručiti.

U sklopu svog obećanja, Johnson je također rekao i da će nadoknaditi kašnjenja u zdravstvu, s obzirom na to da su, zbog preusmjeravanja svih resursa državnog zdravstvenog sustava u borbu protiv covida, milijuni ljudi mjesecima čekali na red za preglede i liječenje.

“Pogriješio bih kada bi rekao da možemo ovaj oporavak financirati bez donošenja teških, ali odgovornih odluka o tome kako pronaći potrebna sredstva”, rekao je Johnson.



Godinama se pokušavalo pronaći adekvatan model financiranja socijalne skrbi, iako su oba prethodna premijera, iz reda konzervativaca i laburista, ignorirali to pitanje zbog bojazni da će razljutiti svoje birače, ali i stranačke kolege.

Ne obazirući se na zabrinutost svoje stranke, Johnson je predstavio novi plan prema kojem će se stopa poreza za zdravstveno i socijalno osiguranje, koje plaćaju i radnici i poslodavci, povećati za 1,25 posto.

Tim će se povećanjem, kako je rekao Johnson, tijekom iduće tri godine prikupiti 36 milijardi funti.

“Priznajem da ovim kršim svoj politički program, no ne činim to olako; globalna pandemija nije bila ni u čijem planu i programu”, rekao je Johnson.

Komentari