Boris Johnson poziva na oprez u ublažavanju mjera: Ne želim vidjeti gužve u javnom prometu u glavnom gradu ili bilo gdje drugdje

conservatives.com

Britanski premijer Boris Johnson rekao je u srijedu u obraćanju parlamentu da Velika Britanija mora oprezno ublažavati mjere protiv epidemije covida-19, te da su svi građani i dalje obvezni poštivati socijalnu distancu.

Dok Velika Britanija, u kojoj je od covida-19 umrlo više od 40 tisuća ljudi, najviše u Europi, polako ukida neke mjere karantene, Johnson je upozorio da je u nekim drugim zemljama koje su relaksirale pravila porastao broj zaraženih.

“Pažljivo pratimo što se događa u drugim zemljama. Vidljivo je da u nekim zemljama koje su ublažile mjere postoje znakovi da reprodukcijski broj R ponovno raste”, rekao je. “To nam je vrlo jasno upozorenje da ne smijemo nastaviti s relaksiranjem mjera prebrzo i previše lakomisleno”, dodao je Johnson.

Britanski premijer također je rekao da mu nije drago vidjeti snimke prepunih londonskih autobusa, objavljene prvog dana nakon ublažavanja karantene protiv koronavirusa.



“Ne želim vidjeti gužve u javnom prometu u glavnom gradu ili bilo gdje drugdje”, rekao je Johnson, dodajući da bi dužnosnici trebali pozvati građane da izbjegavaju putovanja u prometnim špicama, odnosno da se osigura više autobusa, te vlakova u podzemnoj željeznici.

Johnson je rekao da se od početka koronakrize u Veliku Britaniju iz inozemstva vratilo oko 1,3 milijuna britanskih državljana. Također je kazao da su od izbijanja epidemije od covida-19 umrla 144 zdravstvena djelatnika i 131 djelatnik socijalne službe.

 

Komentari