Boris Johnson: Napadi nisu uspjeli podijeliti one koji vjeruju u slobodu i demokraciju

Twitter

U video poruci u povodu 20. godišnjice napada Al-Kaide na Sjedinjene Američke Države 11. rujna 2001., britanski premijer Boris Johnson je rekao kako ti napadi “nisu uspjeli podijeliti one koji vjeruju u slobodu i demokraciju”. 

Podsjetimo, u tom je napadu ubijeno gotovo tri tisuće ljudi, među kojima više od 2600 u Svjetskom trgovačkom centru u New Yorku. Otmičari su preuzeli kontrolu nad zrakoplovima i koristili ih za napad na tornjeve blizance Svjetskog trgovačkog centra i Pentagon, nedaleko od Washingtona.

Treba istaknuti kako je među poginulima bilo i 67 britanskih državljana.

“Iako su teroristi nametnuli teret tuge i patnje, i dok prijetnja traje i danas, možemo sada nakon 20 godina reći da nisu uspjeli poljuljati naše vjerovanje u slobodu i demokraciju”, istaknuo je Johnson.Dodao je da teroristi “nisu uspjeli razdvojiti naše narode, niti nas natjerati da napustimo svoje vrijednosti ili da živimo u trajnom strahu”.

Ta će se Johnsonova video poruka prikazati na događanju u londonskom Olimpijskom parku, gdje se nalazi i memorijalna skulptura izrađena od čelika spašenog sa srušenih tornjeva Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku.

Johnson je godišnjicu 11. rujna povezao i s nedavnim povratkom talibanske vladavine u Afganistan nakon povlačenja američkih, britanskih i drugih snaga NATO -a.

“Nedavni događaji u Afganistanu samo jačaju našu odlučnost da se sjećamo onih koji su nam oduzeti, njegujemo preživjele i one koji još uvijek tuguju te se čvrsto držimo našeg vjerovanja u slobodu i demokraciju, koja će uvijek nadvladati svakog neprijatelja”, naglasio je britanski premijer.

 

Komentari