BORBA ZA CJEPIVO Britanci traže svo cjepivo AstraZenece koje su naručili i platili, a njemački ministar zdravstva najavio je nestašicu cjepiva do Uskrsa

Ilustracija Foto: Profimedia

London je priopćio u četvrtak da mora dobiti svo cjepivo protiv covida-19 koje je naručio i platio nakon što je Europska unija zatražila od AstraZenece da preusmjeri doze iz Velike Britanije.

Europska unija, koja daleko zaostaje za SAD-om, Kinom i Britanijom u cijepljenju, od tvrtke traži da ju iz tvornica na britanskom tlu opskrbi s više doza svog cjepiva, nakon što je AstraZeneca prošli tjedan izvijestila europski savez da će dostaviti 60 posto manje doza nego što je obećano za prvi kvartal 2021. godine.

AstraZeneca, čije je sjedište u Cambridgeu u Engleskoj, ponudila je Europskoj uniji da u veljači ipak dostavi veći broj doza svog cjepiva, nakon najave o usporavanju pošiljki zbog koje je EU tražio preusmjeravanje doza iz Velike Britanije.

“Mislim da moramo osigurati da se u UK isporuči cjepivo koje je naručeno i plaćeno”, rekao je ministar u britanskoj vladi Michael Gove za LBC Radio.



“Naš prioritet mora biti da osiguramo da ljudi u našoj zemlji, koji su u osjetljivoj skupini predviđenoj za cijepljenje, dobiju ta cjepiva”, istaknuo je Gove.

Na opetovani upit BBC-a hoće li britanska vlada spriječiti AstraZenecu da preusmjeri doze iz Britanije u EU, Gove je odgovorio kako je ključna stvar da Britnaija dobije svoje narudžbe kao što je planirano i na vrijeme.

On je rekao BBC-u da se isporuka, koja je planiran i plaćena, treba nastaviti te da neće biti prekida opskrbe.

“No međutim, mislim da je pravi pristup da s našim prijateljima u Europi potaknemo dijalog o suradnji kako bismo vidjeli kako možemo pomoći.”

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je u srijedu da bi bila “velika šteta” da je Ujedinjeno Kraljevstvo ostalo u programu cjepiva EU-a.

Njemački ministar zdravstva najavio nestašice cjepiva do Uskrsa

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn predviđa da će nestašica cjepiva protiv koronavirusa potrajati do travnja.

“Mi polazimo od toga da će nestašica cjepiva potrajati još najmanje deset teških tjedana“, rekao je Spahn.

On je preporučio sastanak predstavnika savezne i pokrajinskih vlada s predstavnicima proizvođača cjepiva kako bi se dogovorili o ciljevima i daljnjim koracima u procesu cijepljenja u Njemačkoj.

Trenutno postoje problemi s isporukom cjepiva marke Pfizer/BionTech, ali i cjepiva kompanije AstraZeneca.

Ministar Spahn je trenutno na udaru kritika zbog toga što se cijepljenje u Njemačkoj ne provodi željenom brzinom.

Dnevnik Bild je nestašicu cjepiva u četvrtak nazvao “skandaloznom“ i kao glavnog krivca naveo Spahna kojem se predbacuje pogrešna taktika u nabavljanju cjepiva.

U Njemačkoj su do sredine veljače na snazi oštre mjere zatvaranja. U četvrtak je središnji epidemiološki institut Robert Koch zabilježio 17.553 novih slučajeva, što je oko 3.000 manje nego prije tjedan dana.

Sedmodnevna incidencija je po prvi put od listopada pala ispod vrijednosti od 100. Cilj vladinih mjera je smanjenje incidencije ispod 50.

Spahn je ocijenio ohrabrujućim što u Njemačkoj pada broj zaraženih, najavivši da će škole i vrtići biti prvi koji će se otvoriti po okončanju potpunog zatvaranja 14. veljače.

Njemačka se sprema uvesti restrikcije za putnike iz Britanije, Brazila i Južne Afrike, kazao je u četvrtak ministar unutarnjih poslova, u situaciji kada raste zabrinutost zbog novih sojeva virusa koji su zarazniji.

Komentari