BORBA PROTIV KORONAVIRUSA Češki premijer pozvao Italiju da svojim građanima zabrani putovanja, a Janša pozvao Slovence da više borave u prirodi

Goran Mehkek / CROPIX

Italija bi trebala zabraniti svojim državljanima putovanja u Europu kako bi se ograničilo širenje koronavirusa, kazao je u nedjelju češki premijer Andrej Babiš.

Italija je od nedjelje stavila u karantenu gotovo čitav sjeverni dio zemlje, uključujući financijsko središte Milano, u okviru snažnijih napora da da se ograniči brzo širenje epidemije koronavirusa.

“Italija bi trebala zabraniti svim svojim državljanima putovanja u Europu, zbog toga što mi to ne možemo narediti unutar Schengena”, rekao je Babiš za češku televiziju.

U Češkoj je potvrđeno 26 slučajeva zaraze koronavirusom, a najveći je dio povezan s osobama koje su doputovale iz Italije ili bile u kontaktu s nekim tko je bio u Italiji.



Janša Slovence pozvao da borave u prirodi

Predsjednik buduće slovenske vlade Janez Janša podržava odluku ministra zdravstva o zabrani velikih javnih priredaba na zatvorenom zbog ključne faze kontrole koronavirusa,  a onima koji ga prate na Twitteru poručio je da ograniče socijalne kontakte, a više borave u prirodi.

“Nalazimo se u ključnoj fazi kontrole širenja koronavirusa, kad nas prekasno uvođenje potrebnih mjera može koštati  života i velike materijalne štete, zato je bolje uvesti neku mjeru previše nego premalo”, napisao je Janša.

“I sami možemo puno napraviti, zato ograničimo kontakte na one najnužnije, a umjesto u dvorane radije otiđimo u prirodu”, dodao je.

Ministar zdravstva Aleš Šabeder proglasio je od subote u 19 sati zabranu održavanja većih  priredaba u zatvorenim prostorima.

Tako je već otkazan koncert talijanskog tenora Andrea Boccellija koji se trebao održati u subotu navečer u velikoj dvorani Stožice, do daljega je otkazan program u Cankarevom domu u Ljubljani, središtu kulturnih i drugih priredaba, a razmišlja se i o ograničenjima za sportska natjecanja.

Utakmica Abba lige između Cedevita Olimpije i Budućnosti održat će se bez navijača, a nagađa se da će se za istu mjeru odlučiti organizatori skijaških skokova u Planici idući tjedan.

Sloveniji je potvrđeno 12 zaraza

Janšu je parlament početkom tjedna izabrao za predsjednika buduće vlade koja je u formiranju i nastupit će sredinom mjeseca, a do tada tekuće poslove obavlja vlada odlazećeg premijera Marjana Šareca.

Šarec je za ponedjeljak zbog situacije s širenjem koronavirusom sazvao Vijeće za nacionalnu sigurnost u proširenom sastavu. To znači da će na tom sastanku biti i predsjednici oporbenih stranaka, te Janša kao budući predsjednik vlade, a govorit će se o ekonomskim i zdravstvenim aspektima krize oko koronavirusa.

Nakon prvog slučaja zaraze koronavirusom koji je zabilježen u srijedu, do subote je u Sloveniji potvrđeno 12 zaraza tim  virusom, svi su u izolaciji u bolnicama u Ljubljani i Mariboru, ali infektolozi kažu da ni kod jednog nije došlo do razvijene upale pluća niti je itko u kritičnom stanju.

Komentari