Bolji vremenski uvjeti pomogli u suzbijanju požara u Kaliforniji, Trump najavio posjet

screenshot

Poboljšani vremenski uvjeti pomogli su u subotu vatrogascima u suzbijanju razornih požara koji haraju zapadnom obalom Sjedinjenih Država, dok vlasti nastavljaju potragu za desecima nestalih u državi Oregon.

Niže temperature, slabiji vjetar i veća vlažnost zraka pridonijeli su ublažavanju posljedica požara koji su u potpunosti uništili tisuće kuća, prisilivši 40.000 ljudi da, samo u saveznoj državi Oregonu napuste svoje domove.

Po dosadašnjim službenim izvješćima i podacima lokalnih medija, najmanje 20 osoba smrtno je stradalo u rujanskim požarima, većinom u Oregonu i sjevernom dijelu Kalifornije.

No vlasti strahuju da bi broj smrtnih slučajeva mogao biti puno veći. Guvernerica Oregona, Kate Brown u petak je izjavila da se više desetaka stanovnika smatra nestalima, a dužnosnik za upravljanje hitnim situacijama je rekao da se ta američka savezna država priprema za velik broj smrtnih slučajeva.



Mnoge požare tek treba staviti pod kontrolu, među njima i onaj u u Walnut Creeku u središnjoj Kaliforniji, zbog kojega su evakuirani deseci tisuća stanovnika i kojeg je tek šst posto ugašeno.

Požar Holiday Farm u južnom Oregonu nije pod kontrolom i ugrožava 17.000 kuća, premda su vremenski uvjeti bolji, a vatrena stihija nešto je manjeg intenziteta, objavila je u subotu američka šumarska služba.

U Kaliforniji je od siječnja u nezapamćenim požarima izgorjelo rekordnih 1,3 milijuna hektara šuma, što je 26 puta više nego u istome razdoblju prošle godine. U Oregonu je vatrena stihija uništila više od 400.000 hektara šuma, a u Washingtonu gotovo 100 000 hektara.

U Kaliforniji su bolji vremenski uvjeti pomogli vatrogascima da spriječe širenje požara, objavila je u subotu Državna vatrogasna služba CalFire.

Američka Nacionalna šumarska služba izvijestila je da tijekom vikenda očekuje poboljšanje vremenskih uvjeta i na području Beach Creeka u središnjem Oregonu, odakle je evakuirano više od 18 000 stanovnika.

Na izbijanje ovogodišnjih katastrofalnih požara utjecala je kombinacija snažnih vjetrova, vrućine, češćih udara groma i velike suše, a stručnjaci pojašnjavaju da je sve zajedno posljedica klimatskih promjena.

Dodaju da ne treba zaboraviti ni na desetljećima dugo loše upravljanje šumama, koje su se pretjerano progustile, omogućivši izbijanje i brže širenje velikih požara.

U međuvremenu je američki predsjednik Donald Trump najavio da će u ponedjeljak posjetiti McClellan Park, blizu glavnoga grada Kalifornije Sacramenta.

Trump će posjetiti Kaliforniju nakon putovanja u Nevadu zbog prikupljanja sredstava za svoju predsjedničku kampanju. Ondje će sudjelovati u nekoliko skupova.

Vatrena stihija uništila je grad u saveznoj državi Washington i divlja Kalifornijom i Oregonom

Komentari