Bolivija obnavlja dobre odnose sa Sjedinjenim Državama

Bolivijska prijelazna vlada imenovala je veleposlanika u SAD-u prvi put u posljednjih deset godina, uslijed obnove međunarodnih veza te južnoameričke države koja se udaljava od tradicionalnih saveznika Venezuele i Kube.

Bolivijska vanjska politika naglo se zaokrenula pod vodstvom konzervativne prijelazne predsjednice Jeanine Anez, senatorice koja je preuzela vlast u političkom vakuumu nakon što je dugogodišnji ljevičarski čelnik Evo Morales pod pritiskom odstupio ranije ovoga mjeseca.

Potpredsjednica Senata, pedesetdvogodišnja konzervativka Jeanine Anez, stupila je na predsjedničku dužnost početkom studenog, nakon četrnaestogodišnje vladavine socijalista Moralesa.

Morales je prethodno napustio zemlju i u utorak doputovao u Meksiko, koji mu je dodijelio politički azil.Morales, kao i potpredsjednik Bolivije, podnijeli su ostavke suočeni s pritiscima i protestima zbog optužbi za prijevaru na izborima 20. listopada, na kojima je Morales pobijedio.

Anez, koja je obećala da će brzo provesti nove izbore i vratiti mir u podijeljenu zemlju, odmah se počela udaljavati od Moralesovih politika, protjeravši dužnosnike Venezuele i približivši se saveznicima u Brazilu i u SAD-u.

Komentari