Bogati korona profiteri donirali novac: ´Milijarderi su se u krizi još obogatili. Posjedujem nesrazmjernu količinu novca koju moram podijeliti´

Profimedia

MacKenzie Scott, bivša supruga Jeffa Bezosa i suosnivačica Amazona, u četiri mjeseca donirala je više od četiri milijarde dolara bankama hrane i fondovima za pomoć u hitnim slučajevima, piše BBC.

U objavi na svojem blogu, gospođa Scott je rekla da želi pomoći Amerikancima koji su u poteškoćama zbog pandemije.

MacKenzie Scott je 18. najbogatija osoba na svijetu, a njezino se bogatstvo ove godine povećalo za 23,6 milijardi dolara na 60,7 milijardi dolara.

‘Ova je pandemija uništila živote nekih Amerikanaca koji su već otprije bili u teškoj situaciji’, napisala je u utorak u svojem blogu, dodajući da je odabrala više od 380 dobrotvornih organizacija te razmatra da potpomogne njih još 6.500.



‘Ekonomski gubici i zdravstveni ishodi bili su teži za žene, ne-bijelce i za ljude koji žive u siromaštvu. U međuvremenu se znatno povećalo bogatstvo milijardera’, kazala je.

Gospođa Scott donirala je 1,7 milijardi dolara 116 dobrotvornih organizacija u srpnju rekavši da želi skrenuti pozornost na ‘organizacije i vođe koji pokreću promjene’. Time su se ukupne donacije za ovu godinu popele na gotovo šest milijardi dolara.

Donacije su bile usmjerene na one ‘koji djeluju u zajednicama koje se suočavaju s velikom nestašicom hrane, rasnom nepravdom, visokom stopom siromaštva i slabim pristupom filantropskom kapitalu’.

Prošle je godine obećala da će donirati veći dio svog bogatstva. Takav zavjet dali su i neki od najbogatijih pojedinaca i obitelji na svijetu te obećali donirati dio svog bogatstva i tako vratiti svoj dug zajednici.

‘Posjedujem nesrazmjernu količinu novca koju moram podijeliti’, napisala je u svom zavjetu.

Dobrotvorni stručnjaci pozdravili su njezinu donaciju i način na koji je to učinila. Gospođa Scott surađivala je s timom savjetnika kako bi istražila tisuće organizacija.

‘Iskoristili smo ovu kolektivnu bazu podataka u suradnji koja je uključivala stotine e-mailova i telefonskih intervjua te tisuće stranica analize podataka o potrebama zajednice, ishodima programa i sposobnosti svake neprofitne organizacije da apsorbira i učinkovito koristi financiranje’, napisala je.

Bezosove milijarde

Ove godine se i Jeff Bezos bavio filantropijom, donirajući 10 milijardi dolara za inicijative vezane uz klimatske promjene.

U studenom je najavio prvi dio tih potpora te podijelio gotovo 800 milijuna dolara u 16 skupina. Neto vrijednost njegove imovine ove se godine povećala za 70 milijardi dolara te dosegla ukupno 185 milijardi dolara, prema Bloombergovom indeksu milijardera.

Tijekom pandemije zabilježen je masovni porast internetske kupovine u korist internetskih trgovaca poput Amazona. Švicarska banka UBS rekla je da su milijarderi ‘izuzetno dobro’ prošli u krizi Covid.

Velike donacije

Ove godine zabilježen je relativno velik broj mega-donacija jer su slavne osobe, sportske zvijezde i poslovni čelnici odgovorili na pandemiju Covida-19 i druge probleme.

Među najdarežljivijim je bio suosnivač Twittera Jack Dorsey koji je u travnju najavio da daruje milijardu dolara svoje imovine fondu za pomoć u pandemiji. To predstavlja otprilike četvrtinu njegove neto vrijednosti od 3,9 milijardi dolara.

Bill Gates i njegova supruga Melinda donirali su 305 milijuna dolara za cjepiva, liječenje i razvoj dijagnostike putem svoje dobrotvorne zaklade, dok je autorica Harryja Pottera JK Rowling donirala milijun funti za pomoć beskućnicima i onima pogođenima nasiljem u obitelji tijekom pandemije.

Šef Facebooka Mark Zuckerberg i njegova supruga Priscilla Chan donirali su 300 milijuna dolara za ‘zaštitu američkih izbora’. Većina novca otišla je u Centar za tehnički i građanski život, neprofitnu organizaciju za regrutiranje anketnih radnika i opskrbu osobnom zaštitnom opremom te za uspostavu glasanja.

U lipnju je košarkaška legenda Michael Jordan objavio da će kroz idućih 10 godina donirati 100 milijuna dolara pokretu Black Lives Matters i drugima koji se bave socijalnom nepravdom, Jutarnji list 

Komentari