Bliski suradnik Ratka Mladića prvi je uhićeni u BiH nakon Inzkove zabrane negiranja genocida

Sud Bosne i Hercegovine odredio je pritvor umirovljenom generalu Milomiru Savčiću, nakon što je on u nekoliko javnih nastupa dovodio u pitanje sudski utvrđene činjenice o genocidu u Srebrenici.

Milomir Savčić (62) je predsjednik organizacije koja okuplja bivše pripadnike vojske bosanskih Srba, a još prošle godine započelo mu je suđenje za ratne zločine.

Savčić je tijekom rata u BiH bio jedan od najbližih suradnika Ratka Mladića, a tereti ga se da su članovi njegove pukovnije izravno sudjelovali u likvidacijama najmanje tisuću zarobljenih Bošnjaka u mjestu Nova Kasaba.

No dopušteno mu je da se brani sa slobode, ali uz zabranu javnih istupa i komentiranja činjenica vezanih za taj postupak, čega se nije pridržavao.



Sud je uvažio primjedbe tužitelja Ibre Bulića, koji je rekao da je Savčić prekršio mjere zabrane jer je javno dovodio u pitanje kvalifikacije iz optužnice koja je protiv njega ponesena a također se u usprotivio izmjenama Kaznenog zakona BiH kojima je bivši visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko nametnuo kazne zatvora za osobe koje niječu ratne zločine, uključujući genocid u Srebrenici.

Shodno tome Savčiću je određen pritvor od najmanje mjesec dana.

Savčić je istupao u medije govorivši kako se protivi dogmi o Srebrenici te je pozvao sunarodnjake da nastave dokazivati kako tamo nije bilo genocida. Također je rekao i da su presude Haškog suda donesene “bez činjenica i materijalnih dokaza”.

 

Komentari