Blinken: Putinove “olake riječ” i o nuklearnom oružju vrhunac su neodgovornosti

Foto: Kaja Kallas/Guliver Image

SAD još nije uočio da je Rusija poduzela bilo kakav potez koji bi upućivao na to da razmišlja o uporabi nuklearnog oružja, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken, unatoč izjavama ruskog predsjednika Vladimira Putina o njihovoj mogućoj upotrebi.

“Vrlo pažljivo gledamo čini li Rusija zapravo nešto što sugerira da razmišlja o uporabi nuklearnog oružja. Do danas nismo vidjeli da poduzimaju takve radnje”, rekao je Blinken na tiskovnoj konferenciji u Washingtonu sa svojim kanadskim kolegom. Putinove “olake riječi o nuklearnom oružju vrhunac su neodgovornosti i to je nešto što shvaćamo vrlo ozbiljno”, rekao je Blinken.

Ruski je predsjednik u petak proglasio rusku aneksiju dijela Ukrajine, najveću aneksiju u Europi nakon Drugog svjetskog rata. Putin je također obećao da će nastaviti s onim što naziva “specijalnom vojnom operacijom” u Ukrajini. Rusija je započela invaziju u veljači.

Putin spominjao SAD-ovo bacanje atomskih bombi na Japan
Proteklih tjedana Putin je izričito upozorio Zapad da će Rusija upotrijebiti sva raspoloživa sredstva za obranu ruskog teritorija i optužio ga, ne nudeći dokaze, da raspravlja o potencijalnom nuklearnom napadu na Rusiju.Putin je u petak rekao da su Sjedinjene Države napravile presedan kada su bacile dvije atomske bombe na Japan 1945. godine, ali nije poslao nova nuklearna upozorenja Ukrajini. Putin kontrolira najveći svjetski nuklearni arsenal, uključujući novu generaciju hipersoničnog oružja i 10 puta više taktičkog nuklearnog oružja od Zapada.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jake Sullivan rekao je da rizik korištenja nuklearnog oružja postoji, ali da opasnost nije “neposredna”. “Postoji rizik s obzirom na lakoću i ratnički stav kojim Putin o tome govori.. no mi smo bili vrlo jasni što će biti posljedice”, istaknuo je. “Trenutno ne vidimo nikakve naznake neposredne” opasnosti, dodao je.

 

Komentari