Bjeloruske vlasti povukle akreditacije za novinare stranih medija

Twitter

Bjeloruske vlasti u subotu su povukle akreditacije novinarima nekoliko stranih medija uoči održavanja novih velikih prosvjeda oporbe, koja osporava rezultate predsjedničkih izbora održanih 9. kolovoza.

Glasnogovornik bjeloruske diplomacije Anatoly Glaz rekao je da je odluka donesena na temelju preporuke Međuresornog povjerenstva za borbu protiv ekstremizma i terorizma.

Nije rekao koliko je novinara ‘pogođeno’ ovom mjerom, no strani mediji, uključujući BBC i Radio Liberty, pišu o ukidanju akreditacija za nekoliko njihovih novinara.

“Bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova nazvalo me i obavijestilo da su povučene moja i akreditacija jednog od mojih kolega, a dopisnici smo BBC-ja. Zatražili su da vratim svoju novinarsku iskaznicu”, rekla je AFP-u novinarka Tatjana Melničuk.


Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, na vlasti od 1994. godine, suočava se s masovnim prosvjedima bez presedana, koji traju od spornih izbora održanih 9. kolovoza. Lukašenko je osvojio 80 biračkih glasova, a te rezultate oporba smatra lažnima.

Oporba, na čelu sa Svetlanom Tihanovskom koja je zbog straha izbjegla u Litvu, organizirala je dva velika prosvjeda 16. i 23. kolovoza te u nedjelju planira organizirati još jedan veliki skup.

Rezultate predsjedničkih izbora odbacila je i Europska unija koja priprema sankcije visokim bjeloruskim vladinim dužnosnicima. EU je Aleksandra Lukašenka pozvao na dijalog s oporbom, no on odbija bilo kakve ustupke i osuđuje “zapadnjačku zavjeru” kojom ga se, kako tvrdi, namjerava srušiti s vlasti.

Prvi prosvjedi organizirani u Bjelorusiji nakon izbora 9. kolovoza silom su ugušeni, pri čemu su tri osobe smrtno stradale, bilo je više desetaka ozlijeđenih i više od 7000 uhićenih prosvjednika.

Novinari koji rade u Bjelorusiji izloženi su pritiscima i uhićenjima.

Komentari