BJELORUSIJU TRESE REVOLUCIJA Zadnji europski diktator prvi put ima prave protukandidate. Poslao poruku i Putinu

Aleskandar Lukašenko na vlasti je od 1994. i otad pobjeđuje na izborima s najmanje 75 posto glasova. Novi predsjednički izbori zakazani su za 9. kolovoza, a Lukašenko želi i šesti mandat. U Minsku su održani prosvjedi protiv njegove odluke da se ponovno kandidira: prosvjednici su u rukama držali papuče, simbol oporbenog kandidata Sergeja Tihanovskog. Zgazimo žohara, poručuje Tihanovski, pozivajući na svrgavanje Lukašenka i njegove autokratske vlasti. Iako bi policija inače rastjerivala prosvjednike, sad su ih pustili, prenosi AP.

Posljednji europski diktator zabavljao je Europu izjavama da je panika opasnija od korone i da ljudi, umjesto “masovne psihoze”, trebaju piti votku, dvaput tjedno ići u saunu i raditi na zemlji jer traktor sve liječi. Kad su posvuda zatvorili stadione, oni su nastavili s nogometnim prvenstvom i jedini su održali vojnu paradu u čast pobjede u Drugom svjetskom ratu 9. svibnja, s tisućama vojnika i veterana.

Dosad je zemlja od 9,5 milijuna stanovnika priznala 312 mrtvih na 55.000 oboljelih: susjedna Poljska sa 38 milijuna stanovnika ima 1256 mrtvih i 30.000 oboljelih od koronavirusa.

Na izbore izlaze trojica Lukašenkovih protukandidata. Bivši bankar Viktor Babariko objavio je da se želi kandidirati kako bi se suprotstavio ekonomskoj integraciji s Rusijom te “potpuno neodgovornoj” politici borbe protiv koronavirusa, prenosi Guardian.



Uporište

Kandidirali su se i bivši veleposlanik u SAD-u Valerij Cepkalo te Sergej Tihanovski, youtuber s više od 235.000 pratitelja, koji je okupio veliku mrežu volontera koji su skupljali potpise za njegovu kampanju pod sloganom “Zaustavite žohare”, što je poziv na borbu protiv korupcije.

Zbog njegovih pristaša koji prosvjeduju s papučama u rukama neki mediji to već nazivaju “revolucijom papuča”. Drugi, pak, nose maske i rukavice, što je u Bjelorusiji jasan znak protivljenja službenoj politici koja negira ili umanjuje opasnost od epidemije. Tisuće oporbenih pristaša čekale su u redu da daju potpis za kandidaturu, što je u Bjelorusiji jedinstven događaj jer vlast rastjeruje i manje oporbene skupove. Dosad bi Lukašenko obično instalirao kakvog protukandidata da glumi demokratsku proceduru na izborima, ali sad je, čini se, drugačije.

Britanski list piše da su sva trojica kandidata ponikla “odozdo”, da imaju snažno uporište u biračkom tijelu.

Vlast odmah krenula na opoziciju

Kako se i očekivalo, vlast je odmah krenula na opoziciju.

Protiv Tihanovskog je podnesena kaznena prijava, policija je isti dan, prošli četvrtak, upala u Babarikovu bivšu banku Belgazprombank pod optužbom za pranje novca i uhitila 15 bankara.

Prošli je tjedan Tihanovski uhićen pod optužbom da je kršio javni red i mir te napao policiju tijekom skupljanja potpisa u gradu Grodnom. Prijeti mu tri godine zatvora. Najvjerojatnije neće biti pušten iz pritvora do 9. kolovoza kad se održavaju izbori.

Kako je kandidatura Tihanovskog odbijena, njegova supruga Svjetlana Tihanovski pokušava se registrirati kao predsjednička kandidatkinja, prenosi Radio Slobodna Europa. Skupila je za to potrebnih 100.000 potpisa.

Radio Slobodna Europa u utorak je prenio da su uhićeni oporbeni lider Mikolaj Statkevič i nekoliko blogera. Osuđeni su na 15 dana zatvora zbog sudjelovanja na nezakonitom oporbenom skupu u Minsku. Statkevič je uhićen još u srijedu i već je osuđen na 15 dana zatvora zbog navodnog nezakonitog skupljanja potpisa za kandidaturu na predsjedničkim izborima. Njegova supruga Marina Adamovič napisala je na Facebooku da je njezin suprug osuđen na novih 15 dana zatvora bez odvjetnika.

Prevrat

Statkevič je na izborima 2010. izašao kao Lukašenkov protukandidat.

Bio je osuđen na šest godina zatvora i pušten je 2015. Zabranjeno mu je sudjelovanje na ovim izborima. Prošlih tjedana održano je više oporbenih skupova diljem Bjelorusije, deseci aktivista i oporbenih političara žale se na pritiske i uhićenja. Zajedno sa Statkevičem u ponedjeljak su na 15 dana zatvora zbog sudjelovanja na nezakonitom predizbornom skupu osuđeni blogeri Eduard Palčis, Vladzimer Cihanovič i Mikolaj Maslovski.

Bjelorusija neće imati revoluciju, poručio je Lukašenko, optužujući protukandidate da ih financiraju ruski oligarsi. Smatra se da je time ciljao na Babarika jer je Belgazprombank u vlasništvu ruskog Gazprombanka. “Ne trebate brinuti. Neće biti udara u ovoj zemlji. Ni Majdana”, poručio je Lukašenko građanima, aludirajući na pokušaj demokratskog prevrata 2014. u Ukrajini. Lukašenko je držao Bjelorusiju u bliskom savezu s Rusijom, no trenutačno se protivi pritisku Moskve za integracijom dviju država. U svibnju je objavljeno da će Bjelorusija prvi put naručiti naftu od SAD-a, što se smatra jasnom porukom Putinu i Rusiji, prenosi Jutarnji list.

Komentari