BIZARAN SLUČAJ Francuz kojemu je odbijena molba za asistirano samoubojstvo, prenosit će umiranje na Facebooku

Twitter

Francuz koji boluje od neizlječive bolesti noću na subotu prestao je uzimati lijekove, hranu i vodu pošto mu je predsjednik Emmanuel Macron odbio molbu za potpomognuto samoubojstvo, a umiranje će izravno prenositi na Facebooku.

“Počinje put oslobođenja i vjerujte mi, sretan sam”, izjavio je Alain Cocq (57), na svojoj stranici Facebook nešto iza ponoći noću na subotu.

“Uzeo sam svoj posljednji obrok, prestajem uzimati tekućinu i lijekove”, rekao je i dodao “Znam da me očekuju teški dani no donio sam odluku i miran sam”.

Borac za “dostojanstvenu” smrt, Alain Cocq je objasnio da želi prekinuti “agoniju” na koju su osuđeni njemu slični bolesnici prema sadašnjem zakonu.

“To nije samoubojstvo”, rekao je i podsjetio da je on katolik te da prema zakonu pacijent ima pravo prekinuti liječenje.

Predsjednik Emmanuel Macron odbio je Cocqu molbu za potpomognuto samoubojstvo.

Zakon Claeys-Léonetti iz 2016., dopušta duboku sedaciju, ali samo osobama kojima liječnici predviđaju smrtni ishod u kratkom roku. No Cocq, koji za sebe kaže da je “u terminalnoj fazi već 34 godine” jer boluje od vrlo bolne degenerativne bolesti, ne može dokazati da mu se brzo bliži kraj.

Komentari