Bivši špijun Jonathan Pollard stigao u Izrael nakon 30 godina zatvora u SAD-u

Twitter

Jonathan Pollard, osuđen za špijunažu u Sjedinjenim Državama prije tridesetak godina, rano u srijedu sletio je u Izrael za koji je špijunirao.

Jonathan Pollard (66) i njegova supruga Esther iz New Jerseya su stigli privatnim zrakoplovom u vlasništvu Sheldona Adelsona, vlasnika novina Israel Hayom, prenose lokalni mediji.

Videosnimka koju je podijelio izraelski premijer Benjamin Netanyahu prikazuje par kako silazi stepenicama s aviona te ljubi tlo pri dolasku u Izrael, piše agencija dpa.

Netanyahu ih je dočekao na izlasku iz zrakoplova i predao im nove osobne iskaznice. Pollard, židov rođen u Texasu, izraelsko je državljanstvo dobio 1995., dok je bio u zatvoru.



„Veoma je dirljiv trenutak što su Jonathan i Esther kod kuće – koliko je dobro da su doma“, rekao je izraelski čelnik.

„Sad možete započeti život ispočetka, sa slobodom i srećom“.

Pollard je kazao kako je ushićen što je stigao kući nakon 35 godina i zahvalio je izraelskom premijeru i narodu što su ih vratili.

„Nitko nije ponosniji na ovu zemlju i njezinog čelnika od nas te se nadamo da ćemo što prije moguće postati njeni produktivni građani i nastaviti sa svojim životima“, dodao je Pollard.

Dobrodošlicu je paru na Twitteru izrazio i predsjednik Izraela Reuven Rivlin.

Pollard je uhićen u studenome 1985. i osuđen 1987. jer je Izraelu davao povjerljive informacije koje je dobivao dok je radio kao analitičar američke mornarice.

Osuđen je na doživotni zatvor, a 2015. je uvjetno pušten na slobodu nakon 30 godina zatvora. Američko ministarstvo pravosuđa prošli mjesec nije obnovilo petogodišnju zabranu putovanja, što dio analitičara smatra darom američkog predsjednika Donalda Trumpa Izraelu pred njegov odlazak, prenosi agencija Reuters.

Komentari