Bivši šef laburista neće više predstavljati svoju stranku u parlamentu, bit će neovisan

Facebook

Britanski vođa oporbe najavio je u srijedu da njihov bivši čelnik Jeremy Corbyn neće više biti zastupnik Laburističke stranke u britanskom parlamentu, već će biti neovisan.

Keir Starmer to je objavio na Twitteru, rekavši da će Corbyn ostati parlamentarni zastupnik, ali neovisan.

Rekao je to dan nakon što je Corbyn objavio da je vraćen u članstvo te oporbene stranke, iz koje je suspendiran nakon burnog izvješća o antisemitizmu u njezinim redovima.

“Oduševljen sam povratkom u Laburističku stranku”, reagirao je Jeremy Corbyn na Twitteru i pozvao stranku da “se okupi i suprotstavi i pobijedi duboko štetnu konzervativnu vladu”.



Laburističku stranku godinama potresaju opetovani incidenti i niz ostavki, a istraživalo ju je i neovisno istražno tijelo koje je krajem listopada zaključilo “neoprostive neuspjehe koji su nastali iz nedostatne želje da se suzbije anitisemitizam”.

Krajnje lijevo orijentirani Corbyn (71) bio je suspendiran jer je posumnjao u neke od tih zaključaka, i posebice optužio unutrašnje kritičare i medije da su predimenzionirali antisemitizam tijekom njegovog vodstva, od 2015. do 2020.

“Djelovanje Jeremyja Corbyna nakon izvješća EHRC-a potkopava i unazađuje naš rad u obnavljanju povjerenja u mogućnost Laburističke stranke da se obračuna s antisemitizmom”, tvitao je Starmer.

On je rekao da je Corbyn i dalje član Laburističke stranke i da će moći sudjelovati na godišnjoj stranačkoj konferenciji.

Dodao je da će “pratiti razvoj situacije”.

Komentari