Bivši savjetnik američkog predsjednika: ‘Trump je neprikladan za tu funkciju’

Screenshot

Bivši savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost poručio je u intervjuu za ABC, čiji su dijelovi objavljeni u četvrtak, da je njegov bivši šef neprikladan za funkciju, nakon što su objavljeni dijelovi njegove knjige u kojoj je Trump izrazito negativno portretiran.

“Ne mislim da je prikladan za funkciju”, kazao je Bolton u intervjuu za ABC.

“Ne mislim da ima sposobnost za obavljanje (predsjedničkog) posla”, dodao je.

Dugogodišnji vanjskopolitički “jastreb”, koji je napustio Bijelu kuću u rujnu, optužio je u knjizi Trumpa da je tražio od kineskog predsjednika Xi Jinpinga pomoć u osvajanju drugog mandata.



Također, prema Boltonu, Trump je iskazao spremnost za zaustavljanjem istraga, kao protuuslugu diktatorima, stoji u dijelovima knjige koje su objavile brojne novine u srijedu.

Boltonovi navodi su puno širi od optužbi zbog kojih je protiv Trumpa pokrenut postupak opoziva.

Trump Boltona nazvao “lažljivcem”

Republikanac Trump, koji će se 3. studenog suočiti s demokratom Joeom Bidenom na predsjedničkim izborima, odbacio je optužbe i nazvao Boltona “lažljivcem” i “glupanom” te je ustvrdio da je “nekompetentan”.

“Govorio je sve dobro o meni, u tisku, dok ga nisam otpustio. Nezadovoljna dosadna budala koja je samo htjela voditi rat”, napisao je u četvrtak Trump na Twitteru.

Američko ministarstvo pravosuđa želi onemogućiti izdavanje knjige zbog rizika za nacionalnu sigurnost, ali izdavač Simon & Schuster odbacuje takvu optužbu i poručuje da je više tisuća primjeraka knjige već distribuirano.

Dijelove knjige objavili su Wall Street Journal, Washington Post i New York Times

U svojim memoarima Bolton navodi da je Trump u razgovorima s njime pokazao “fundamentalno neprihvatljivo ponašanje koje nagriza samu legitimnost predsjedništva”.

“Zbilja nije postojao niti jedan temeljni princip koji sam mogao raspoznati, osim onoga što je dobro za ponovni izbor Donalda Trumpa”, rekao je Bolton za ABC.

Trump je navodno poručio Xiju u lipnju 2019. da može nastaviti gradnju logora za Ujgure i druge muslimanske etničke skupine, usprkos činjenici da je administracija kritizirala kineske logore za “preodgoj” u Xinjiangu.

Također, Bolton je napisao da je Trump rekao kako bi invazija Venezuele bila “kul”, iako je vlada poručila da se protivi nasilnom svrgavanju socijalističkog predsjednika Venezuele Nicolasa Madura.

Prilikom susreta u ljeto 2019. u New Jerseyu Trump je iznio jednu od najviše alarmantnih izjava o medijima, piše u knjizi Bolton.

Tada je navodno rekao da bi novinari trebali biti zatvoreni kako bi otkrili svoje izvore te da bi “trebali biti pogubljeni”.

Komentari