Bivši nadbiskup od Canterburyja toliko se divi aktivizmu Grete Thunberg da ju je usporedio s prorokom Jeremijom

Bivši nadbiskup od Canterburyja Sir Rowan Williams impresioniran je radom švedske aktivistice Grete Thunberg (18) i njezinim aktivizmom protiv klimatskih promjena toliko da ju je usporedio s biblijskim prorocima.

Tijekom ekumenskog festivala u norveškom Seljordu, na kojem je Sir Rowan sudjelovao putem videolinka, upitan je i što misli o Thunberg.

Bog je odgojio proroka u Greti na način na koji to nitko nije mogao predvidjeti. Ona je rekla stvari koje nitko drugi ne bi mogao reći. Hvala Bogu na njoj, poručio je Sir Rowan, a prenosi norveški list Vart Land.

Ona je i vrlo dobar primjer glasa proroka, nastavio je bivši nadbiskup od Cantenburyja te je Thunberg usporedio s prorokom Jeremijom, tvrdeći da je odgajana kao dijete da se obraća nacijama. Na kraju je naglasio da joj se strašno divi.



Prema riječima jednog od sudionika ekumenskog festivala, Simona Korsmoea, pitanje o Gerti Thunberg postavljeno je baš tijekom Williamsove propovjedi o proroku Jeremiji.

Jeremija nije bio prihvaćen jer je jasno govorio od Boga protiv moćnika. Zemaljska moć i duhovna čistoća često su u sukobu, rekao je Korsome te dodao kako je Williams odmah uočio paralelu s Thunberg.

No nije to prvi put da se Thunberg uspoređuju s biblijskim figurama. Švedski nadbiskup Antje Jackelen izvazvao je kontroverze nazvavši je Isusovom nasljednicom.

Rowan Douglas Williams velški je anglikanski biskup, teolog i pjesnik. Služio je kao 104. nadbiskup Cantenburyja od prosinca 2002. do prosinca 2012. godine. I sam je poznat kao simpatizer pokreta za očuvanje okoliša, a u listopadu 2018. godine potpisao je i poziv na akciju potpore akciji pobune protiv izumiranja, koja je predstavljala globalni pokret civilnog neposluha.

Greta Thunberg stekla je međunarodnu slavu i priznanje preko svojih samostalnih klimatskih prosvjeda petkom te emotivnim govorima u UN-u. Otad je postala ikona borbe protiv klimatskih promjena te vodeća figura svjetskog pokreta, koja uživa veliku pažnju i divljenje medija.

S navršenih 18 godina Thunberg već iza sebe ima brojne nagrade i svu pažnju svijeta, na naslovnicama svjetskih medija pojavljivala se u više navrata te razgovarala s brojnim političarima i slavnim osobama, prenosi zimo.hr.

Komentari