Bivši ministar obrane Herceg-Bosne zatražio prijevremeno puštanje na slobodu

N1

Bivši ministar obrane Hrvatske Republike Herceg-Bosne Bruno Stojić, koji je pred Haškim sudom osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina nad Bošnjacima u BiH između 1993. i 1994., podnio je jučer zahtjev za prijevremenim puštanjem na slobodu nakon odslužene dvije trećine kazne.

Bruno Stojić zatvorsku kaznu služi u Austriji. Međunarodnom sudu za ratne zločine dobrovoljno se predao 5. travnja 2004. godine, a 29. ožujke 2013. prvostupanjski je osuđen na 20 godina zatvora. Presuda mu je postala pravomoćnom drugostupanjskom potvrdom 29. studenog 2017.

Zapovjednik Vojne policije HVO-a Valentin Ćorić i predsjednik vijeća Herceg-Bosne za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić, koji su u istom procesu osuđeni na višegodišnje kazne zatvora, već su pušteni na prijevremenu slobodu 2019., odnosno 2018. godine, nakon odslužene dvije trećine kazne.

Prvooptuženi Jadranko Prlić, nekadašnji premijer Herceg-Bosne, je u zatvoru u Velikoj Britaniji gdje služi kaznu od 25 godina zatvora, dok je zapovjednik HVO-a Milivoje Petković, koji je osuđen na 20 godina zatvora, i dalje u pritvorskoj jedinici u Haagu gdje čeka slanje na izdržavanje kazne.



General HVO-a Slobodan Praljak počinio je samoubojstvo u sudnici Haaškog suda tako što je ispio otrov nakon što mu je u drugostupanjskom postupku potvrđena kazna od 20 godina zatvora, prenosi N1 Srbija.

Komentari