Bivši makedonski premijer osuđen na još jednu zatvorsku kaznu

Twitter

Bivši premijer Sjeverne Makedonije Nikola Gruevski koji je dobio politički azil u Mađarskoj nakon što je prije dvije godine osuđen zbog zlouporabe vlasti, osuđen je u utorak na još jednu kaznu strogog zatvora, ovaj put zbog poticanja na nasilje.

Nekadašnji predsjednik desne stranke VMRO-DPMNE kojemu je 50 godina, osuđen je u utorak na godinu i pol zatvora zbog poticanja na nasilje 2013. u Skoplju na prosvjedima ispred zgrade općine Centar u kojemu je na vlasti bila oporba.

Prosvjednici su upali u zgradu općine, lomili stakla na prozorima i bacali kamenje optuživši općinsko vijeće da želi uništiti crkvu. No državno odvjetništvo ističe da je pravi razlog napada bio želja bivšeg premijera da zaštiti svoje financijske interese u vezi s urbanističkim planom općine Centar.

Optužba se temelji na nezakonitom prisluškivanju kojega su potankosti od 2015. u javnost iznosili socijaldemokrati sadašnjeg premijera Zorana Zaeva, koji je tada bio u oporbi. Čini se da na snimkama Nikola Gruevski naređuje svojim saveznicima da upadnu u zgradu općine Centar i ispljuskaju načelnika.



Još šest osoba, među kojima bivši ministar prometa Mile Janakievski, blizak suradnik bivšeg premijera, osuđeno je na uvjetne zatvorske kazne.

Državno odvjetništvo je izvijestilo da će se osuđenici žaliti.

Sjevernomakedonske vlasti već su više puta tražile od Madžarske da izruči bivšeg visokog dužnosnika. Potonji je usto optužen u trima korupcijskim aferama, za izbornu prijevaru i nezakonito financiranje svoje političke stranke.

Protiv njega se vodi i istraga o napadu na parlament 2017., kada je na vrhuncu bila kriza tijekom koje se VRMO-DPMNE pokušao usprotiviti prijenosu vlasti socijaldemokratima.

Komentari