Bivši francuski predsjednik preminuo od komplikacija povezanih s koronom

Bivši francuski predsjednik Valery Giscard d’Estaing, koji je dužnost predsjednika obnašao od 1974. do 1981. godine, umro je u 94. godini, a uslijed komplikacija povezanih s bolesti covid-19.

Giscard je bio hospitaliziran u gradu Toursu u zapadnoj Francuskoj, izvijestio je francuski radio Europe 1, koji je prvi objavio vijest o njegovoj smrti.

Zaklada Valery Giscard d’Estaing na Twitteru je pak objavila da je bivši predsjednik Francuske umro u srijedu od komplikacija povezanih s bolesti covid-19, a da će se, u skladu s njegovim željama, sprovod održati u obiteljskoj intimi.

Giscard je primljen u bolnicu u rujnu s respiratornim problemima. Oporavio se, ali je ponovno primljen sredinom studenog.



Njegovo predsjedanje ostalo je upamćeno po modernizaciji francuskog društva, uključujući dopuštanje razvoda uz obostrani pristanak i legaliziranje pobačaja.

Za predsjednika je izabran u svojoj 48. godini, a na vlast je došao nakon godina gaulističke vladavine te pritom nastojao liberalizirati gospodarstvo i društvene stavove.

Na mjesto predsjednika došao je nakon smrti Georgesa Pompidoua, međutim, kandidaturu za reizbor izgubio je od socijalista Francoisa Mitterranda.

Također, Giscard d’Estaing je bio jedan od ključnih arhitekata europske integracije u ranim 1970-ima, a u Europi je uspostavio blizak odnos s bivšim zapadnonjemačkim kancelarom Helmutom Schmidtom, pri čemu su, uspostavivši Europski monetarni sustav, zajedno i postavili temelje zajedničkoj europskoj valuti euru.

Povodom Giscardove smrti, bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy poručio je da je Giscard “cijeli život radio na jačanju odnosa između europskih nacija”.

Šef vladajuće stranke francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u parlamentu, Christophe Castaner, ustvrdio je da će Giscardove “moderne i odlučno progresivne politike … trajno obilježiti njegovo nasljeđe.”

Komentari