Bivši državni tajnik: ‘Neću podržati Trumpa. Postaje opasan za našu demokraciju i zemlju, on laže’

Bijela kuća

Nekadašnji državni tajnik i načelnik združenog stožera američkih oružanih snaga Colin Powell u nedjelju je rekao da će glasati za demokrata Joea Bidena kao prvi istaknuti republikanac koji je javno podržao suparnika Donalda Trumpa prije predsjedničkih izbora.

Powell, koji je zapovijedao američkom vojskom za vrijeme Zaljevskog rata 1991. u doba republikanskog predsjednika Georgea H.W. Busha, a poslije vodio ministarstvo vanjskih poslova u mandatu Georgea W. Busha, rekao je da je Trump “nedjelotvoran” i da se stanje samo pogoršalo otkad je on preuzeo dužnost.

“Ne mogu podržati Trumpa”

“Ni na koji način ove godine ne mogu podržati predsjednika Trumpa”, rekao je u jednom intervjuu Powell koji nije glasao ni 2016. za Trumpa.

Upitan bi li glasao za Bidena, odgovorio je: “Glasat ću za njega”.



Powell je oštro kritizirao američkog predsjednika Trumpa zbog, kako je rekao, ponavljanih laži koje dolaze iz Bijele kuće.

“Trump postaje opasan za našu demokraciju”

On je u nedjelju ustvrdio i da se Trump “udaljuje” od ustava te postaje “opasan za našu demokraciju, opasan za našu zemlju”.

Powell je pozvao ljude da ne glasaju na temelju gopodarstva – područja na kojemu je Trump relativno jak – već za cjelokupno blagostanje zemlje.

I premda nije ni glasao za njega četiri godine prije, Powellova je kritika Trumpa sada postala je alarmantnija jer sadašnjeg predsjednika optužuje da nastoji podijeliti naciju.

“Laže o stvarima i bježi…”

“Laže o stvarima i bježi od toga da ga ljudi ne bi smatrali odgovornim”, rekao je Powell za CNN izrazivši osjećaj pogoršanja raspoloženja među republikancima u Kongresu koji su uglavnom slijegali ramenima na Trumpovo ponašanje.

Međutim, sve je više znakova da neki istaknuti republikanci preispituju stajališta.

Bivši general i prvi Trumpov ministar obrane Jim Mattis prošli je tjedan iznio stavove protiv Trumpa.

“Trump je prvi predsjednik koji se ne trudi ujediniti američki narod”

“Donald Trump prvi je predsjednik u mojem životu koji se ne trudi ujediniti američki narod – čak se niti ne pravi da pokušava. Umjesto toga, pokušava nas razdvojiti”, rekao je Mattis u zapanjujućoj kritici.

Također je bio oštro kritičan u pogledu Trumpova korištenja vojske protiv prosvjednika.

To su učinili i mnogi drugi bivši vojni dužnosnici. Prošli tjedan jedna je republikanska senatorica otvoreno rekla da ne zna hoće li glasati za Trumpa

Komentari