Bivši članovi HGI-ja uputili su otvoreno pismo Grlić Radmanu: Budite oprezni kad budete davali podršku nekome iz hrvatske zajednice u Crnoj Gori

Neki od bivših članova i osnivača Hrvatske građanske inicijative (HGI), stranke Hrvata u Crnoj Gori, uputili su Otvoreno pismo veleposlaniku Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselku Grubišiću i ministru u Vladi Republike Hrvatske Gordanu Grlić Radmanu.

Pismo prenosimo u cijelosti:

“Kao bivši članovi, a većina potpisanih i kao osnivači HGI-ja- ali prije svega kao autohtoni Hrvati iz Crne Gore koji uvažavamo ovdašnju političku realnost- moramo reagirati na dva medijska istupa koji su se desili u nekoliko prethodnih dana: a) na neprimjeren komentar g. Grubišića povodom novonastale situacije u Crnoj Gori- tj. povodom neulaska ni kandidata HGI-ja ni kandidata HRS-a u Skupštinu Crne Gore- prilikom njegovog gostovanja u emisiji “Globalna Hrvatska“; b) na riječima podrške ministra Gorana Grlić Radmana aktualnom predsjedniku HNV-a Zvonimiru Dekoviću.

Počnimo od izlaganja veleposlanika Republike Hrvatske u Crnoj Gori u spomenutoj emisiji.



Naime, u svom osvrtu na činjenicu da HGI nije dobio povjerenje Hrvata u Crnoj Gori veleposlanik Grubišić iznio je više proizvoljnih ocjena i neprimjerenih izjava koje ne pristaju diplomatskom predstavniku Republike Hrvatske, što bi, da je sreće, trebao biti ponos državi koju predstavlja i snažna poveznica Republike Hrvatske i Republike Crne Gore. Naravno, trebao bi unapređivati dobrosusjedske odnose i biti na usluzi svima zbog kojih zauzima mjesto veleposlanika u Crnoj Gori. Falsificiranjem realnosti kad je u pitanju njegova deskripcija funkcije i djelovanja HGI-ja, g. Grubišić, međutim, ne radi ono zbog čega je došao u Crnu Goru; naprotiv.

Kada se već (uzgred budi rečeno, veoma nediplomatski) usudio hvaliti imenom i prezimenom aktualne istaknute reprezente HGI-ja- ljude koji su, inače, uništili onu stranku Hrvata osnovanu 2002.- ne smatrajući da bi oni koji unište stranku trebali podnijeti konzekvence svog neuspjeha, dužni smo mu, iznoseći nekoliko činjenica, pojasniti neke stvari.

Jedina točna izjava u komentaru g. Grubišića je da je HGI osnovana 2002. godine. Odmah nakon toga podatka dolazi “ali“. Ali, na žalost, kako reče veleposlanik Grubišić, “HGI nikada nije uspjela postići da većina Hrvata glasuje za nju“. Nakon, kako kaže veleposlanik Grubišić, višedecenijske stigmatizacije Hrvata, svuda, pa i u Crnoj Gori- a mi bismo dodali pogotovo u Crnoj Gori od 1990. naovamo- HGI osnovana je u Tivtu i na tim prvim izborima na koje je izašla, veleposlaniče Grubišiću, osvojila je 1035 glasova i 6 odlučujućih mandata u tivatskom lokalnom parlamentu!!! To je bila znakovita većina hrvatskog glasačkog tijela u Tivtu!!! Dakle, veleposlaniče Grubišiću, ne obmanjujte hrvatsku javnost netočnim podacima; to ne pristoji nikome, a napose ne jednom veleposlaniku. Koliko glasova bokeljskih Hrvata danas osvaja Vaš favorit Adrijan Vuksanović? A dojučerašnja Vaša miljenica, sada predsjednica jedne nove “hrvatske“ stranke u Crnoj Gori, gđa Marija Vučinović? Veoma malo, i to još uz svesrdnu podršku i Vas i- od 23.09.2020.- bivšeg crnogorskog DPS režima. Da rezimiramo: nisu Hrvati u Crnoj Gori ni slijepi ni glupi, a ni sumnjivih imena i prezimena, kako bi se iz Vašeg “diplomatskog“ osvrta moglo zaključiti.

Istina je, g. Grubišiću, da je HGI osnovana uz snažan otpor režima koji su i tada i do jučer personificirali g. Milo Đukanovic i DPS: isti oni koji su osmislili i predvodili napad na Dubrovnik i Republiku Hrvatsku, deportirali Muslimane iz Crne Gore u BiH svojim saveznicima u zlu i svim silama podržavali te aktivno sudjelovali u ratu na prostorima bivše SFRJ. Odlučujući glas za rat uvijek je dolazio od tih- tada ratnohuškača, a danas velikih Evropejaca iz Crne Gore- čiji je pune četiri godine- na ogromnu sramotu i zgražavanje najvećeg broja Hrvata u Crnoj Gori- najpouzdaniji sluga bio, sada, Bogu hvala, već bivši, “predstavnik“ Hrvata u Skupštini Crne Gore.

Istina je, g. Grubišiću, ono što se Vama nikako ne dopada: da je HGI na izborima 2016. “osvojila“ mandat po povlašćenom cenzusu za Hrvate u Crnoj Gori od 0.35% glasovima iz unutrašnjosti CG, gdje Hrvata praktično i nema. Ali tada Vam nisu smetala imena i prezimena sumnjivog hrvatskog podrijetla. Poznata je izjava jednog od aktualnih čelnika ove stranke:“Sramota me je što dobijamo glasove u Kolašinu, a ne dobijamo ih u Gradiošnici“ (mjesna zajednica u Tivtu odakle je on). Da li Vam je jasno da ovakav HGI nema ugled ni kod Hrvata, a ni kod bilo koga drugog? Naravno da Vam je jasno, ali zbog nečeg što je samo Vama poznato to nikad nećete javno reći. Po čijem je mišljenju Adrijan Vuksanović (bio, Bogu hvala) najbolji predstavnik Hrvata u Crnoj Gori? Po Vašem? Po mišljenju DPS- a? Kako uopće netko može biti najbolji predstavnik nekog naroda ako ima (preciznije rečeno, nema) potporu u tom narodu kao što je (nije) imao Adrijan Vuksanović? Mnogo teških pitanja za Vas, g. Grubišiću. A bilo bi nam jako drago da javno odgovorite na njih.

Istina je, g. Grubišiću, i to da je HGI osnovana bez znanja i bez podrške Republike Hrvatske. Podršku nismo tražili, jer potvrdu sebe kao nekoga tko je rođen kao Hrvat ne trebamo ni od koga. Niti smo Hrvati zbog Zagreba, niti zbog Podgorice: nismo to bili tada, a nismo ni sada. Nismo Hrvati po zanimanju kao Vaši miljenici iz aktualnog HGI-ja, nego autohtoni narod u Boki Kotorskoj i šire, u Crnoj Gori. U svom djelovanju nismo napravili ni najmanji gest kojim bismo doveli u pitanje čast i obraz ponosnog hrvatskog naroda, a isto tako ni čast i obraz svih drugih naroda sa kojima dijelimo životni prostor.

Istina je, veleposlaniče Grubišiću, sljedeća: taj početni i iskonski HGI, ta ugledna i jaka stranka, uništena je od strane onih kojima takav HGI- dakle jedna stranka neovisna o bilo komu sem o interesima Hrvata u Crnoj Gori, HGI koji bi doista brinuo o interesima svih Hrvata u Crnoj Gori, a ne, kako je to sad slučaj, o interesima nekolicine Hrvata poltrona- nije odgovarao. Nismo htjeli nikome biti sluge, niti servis i transmisija za poslove koji se tiču tzv. visoke politike: ni Podgorici, ni Zagrebu. Na našu nesreću- i nesreću Hrvata u Crnoj Gori- u ovdašnjoj hrvatskoj zajednici našla su se dva groteskna pajaca i politička redikula i diletanta- g. Zvonimir Deković i g. Adrijan Vuksanović- koji su, zarad svojih vlastitih privilegija i interesa, pristali na tu ulogu (a, nažalost, i na mnogo štetnije i prljavije stvari). Stranačke prostorije HGI-ja svojevremeno bile su obijene pod okriljem noći; pod zaštitom režima DPS-a izvršen je puč i instalirana „predsjednica“, koja je sada osnivač druge stranke sa hrvatskim predznakom: stranke koju ste Vi prepoznali kao krivca za neuspjeh na izborima. Varate se, g. Grubišiću: krivci su oni svi zajedno. Jer, njihova mjera hrvatstva mjeri se osobnom korišću- od fotelja pa nadalje. Hrvatski narod u Boki to zna. Vi ne znate. Ili, što je još gore, ne želite znati. Puno će se više znati, g. Grubišiću, o Vašim favoritima u vremenu koje je neposredno pred nama, te koji su sve razlozi gubitka povjerenja u te ljude; kad su neki od njih u pitanju, čak i u njihovoj obitelji.

Da rezimiramo ovo obraćanje Vama, veleposlaniče Grubišiću. Istina je sljedeće: ovi “predstavnici“ hrvatskog naroda, Vaši favoriti među Hrvatima u Crnoj Gori, uništili su onaj prvobitni HGI, koji je jedini bio pravi politički izraz i reprezent želja i potreba Hrvata u Crnoj Gori. Vi sad hvalite neke od uništitelja tog HGI-ja, a neke kritizirate. Zar nisu bili zajedno toliko godina? Da li je Vaš posao da tako utičete na mišljenja ljudi bilo gdje? I još nešto, veleposlaniče Grubišiću: ne možemo a da ne primijetimo da se Vi otvoreno miješate u unutarnje stvari druge suverene države. Na taj način činite štetu i Republici Hrvatskoj i nama Hrvatima koji živimo u Crnoj Gori. Zato, ne vrijeđajte nam inteligenciju svojim nediplomatskim savjetima o imenima i prezimenima i o ostalim stvarima vezanim za naš opstanak na ovom svetom prostoru; sačuvajte to za Vaša druženja uz objed sa partnerima i raspravu da li su gambori bolje ili lošije pečeni.

Grlić Radmane, prema Vama, iz razloga objektivne prirode- zato što, za razliku od g. Grubišića, ne boravite stalno u Crnoj Gori i moguće je da nemate prave informacije o stanju u hrvatskoj zajednici u Crnoj Gori- nužno moramo biti blaži. Stoga možemo razumjeti da ste prije nekoliko dana- u telefonskom razgovoru s njim, kako su objavili neki mediji- pružili podršku g. Adrijanu Vuksanoviću. Ali- s obzirom na razvoj društveno-političke situacije u Crnoj Gori- nikako ne možemo razumjeti Vaše ponovno jučerašnje davanje podrške- opet u telefonskom razgovoru- jednom visokom funkcioneru HGI-ja, aktualnom predsjedniku HNV-a g. Zvonimiru Dekoviću. Budite oprezni, g. Grlić Radmane, kad (i ako) ubuduće budete davali podršku nekome iz hrvatske zajednice u Crnoj Gori. Jer, nije mudro davati podršku ljudima koji su, najblaže rečeno, na silaznoj političkoj putanji. A davanje javne podrške ljudima kao što su g. Zvonimir Deković i g. Adrijan Vuksanović ne utiče dobro ni na Vaš osobni dignitet.

P.S.: na kraju, moramo se vratiti na g. Veselka Grubišića. Veleposlaniče, ipak Vam moramo zahvaliti. Poslije ovako diletantskog, nediplomatskog nastupa, a ponukani pranjem obraza kojega su Vaši puleni dobrano pokušali ocrniti zajedno sa Vama, smatrajte se razlogom eventualnog osnivanja nove, prave i istinske- za razliku od aktualnog HGI-ja i HRS-a-stranke Hrvata u Crnoj Gori. Naravno, o tome nećete biti obaviješteni, niti pozvani na osnivačku skupštinu. Zato što Vi, g. Grubišiću, to definitivno ne zaslužujete”, napisali su bivši članovi i osnivači HGI-ja

Komentari