Bivši američki predsjednici osudili rasnu diskriminaciju u SAD-u

Official White House Photo by Pete Souz)

Nakon smrti nenaoružanog crnca Georgea Floyda prilikom nasilnog policijskog privođenja, svi živi bivši američki predsjednici osudili su rasizam u SAD-u.

Jimmy Carter, Bill Clinton, George W. Bush i Barack Obama objavili su priopćenja kojima osuđuju nejednakost i diskriminaciju crnaca u SAD-u.

Mnogi od njih izravno su ili neizravno kritizirali predsjednika Donalda Trumpa.

Trump je osudio nekoliko puta Floydovo ubojstvo, ali ga protivnici kritiziraju jer nije govorio o rasizmu u SAD-u te kažu da nije pokazao razumijevanje za gnjev zbog policijske brutalnosti prema crncima.



Bivši demokratski predsjednik Jimmy Carter poručio je priopćenjem u srijedu da je potrebno učiniti više kako bi se adresirao problem policijskog i pravosudnog sustava koji diskriminira prema rasi.

Carter, predsjednik od 1977. do 1981., osudio je “nemoralne ekonomske razlike između bijelaca i crnaca”.

“Mi smo odgovorni za stvaranje svijeta mira i jednakosti za nas i buduće generacije”, rekao je Carter.

Republikanski predsjednik George W. Bush također je u priopćenju objavljenom u utorak govorio o rasizmu prema crncima u SAD-u.

“To što su mnogi Afroamerikanci, pogotovo mladi afroamerički muškarci, maltretirani te im se prijeti, tragičan je neuspjeh”, poručio je Bush.

Demokrat Barack Obama, jedini afroamerički bivši predsjednik, nekoliko se puta obratio javnosti od Floydove smrti.

Kazao je da prosvjedi predstavljaju “stvarnu i legitimnu frustraciju zbog desetljeća dugih neuspješnih reformi policijske prakse i šireg kaznenopravnog sustava”.

Široka podrška prosvjedima znak je nade i naznaka da postoji volja za promjenom, kazao je Obama u članku objavljenom u ponedjeljak na online platformi Medium.

Demokrat Bill Clinton nazvao je Floydovu smrt “posljednjom u nizu tragedija i nepravdi i bolnim podsjetnikom da nečija rasa još uvijek određuje kako će se prema njemu odnositi u gotovo svakom aspektu američkog života”.

Komentari