‘BITI ILI NE BITI’ Johnson putuje u Bruxelles kako bi dogovorio trgovinski sporazum

Britanski premijer Boris Johnson putuje u srijedu u Bruxelles kako bi pokušao u zadnji trenutak s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen dogovoriti trgovinski sporazum nakon brexita, najavljuje u srijedu BBC.

Johnson i von der Leyen najavili su u ponedjeljak da će Johnson tijekom sljedećih nekoliko dana doputovati u Bruxelles kako bi iznio konačne planove za trgovinski sporazum prije nego što Velika Britanija napusti jedinstveno tržište EU-a 1. siječnja 2021.

Vrijeme istječe za postizanje dogovora prije 31. prosinca, kada Velika Britanija prestaje slijediti pravila trgovine EU-a.

Razgovarat će za večerom, nakon što su pregovori između dužnosnika završili u slijepoj ulici.



Ključno neslaganje ostaje i dalje oko osiguranja pravednih uvjeta na tržištu, ribarstva i načina rješavanja budućih sporova.

Na večeri s von der Leyen premijer Johnson će razraditi popis glavnih zapreka.

“Ovo je stvarno trenutak biti ili ne biti”, piše BBC.

Bilo kakav napredak koji će dvoje čelnika postići neće značiti da je postignut dogovor, nego će utrti put za daljnje pregovore visokih dužnosnika.

Izvor iz britanske vlade rekao je da bi napredak na političkoj razini mogao omogućiti da se pregovori – između britanskoga pregovarača Davida Frosta i europskog predstavnika Michela Barniera – nastave sljedećih dana.

No, izvor je dodao da je važno biti “realan” da dogovor možda neće biti moguć.

Izvori iz EU-a rekli su za BBC da je Barnier izvijestio ministre Unije da pregovori skreću prema tome da dogovor neće biti postignut prije roka.

U odvojenim razgovorima u utorak, Velika Britanija i EU postigli su sporazum o specifičnim trgovinskim aranžmanima za Sjevernu Irsku.

Velika Britanija je zatim objavila da će odustati od odredbi u prijedlogu zakona koje bi prekršile sporazum o razdruživanju od Europske unije.

Time je uklonjena velika zapreka u pregovorima Londona i Bruxellesa o budućim trgovinskim odnosima. Bruxelles je upozorio da sporazum o trgovini neće biti moguć ako London ne bude poštivao sporazum o razdruživanju.

Komentari