‘BIJESNI PAS’ NAPAO TRUMPA On je prvi američki predsjednik koji se ne trudi ujediniti američki narod

Bivši američki ministar obrane Jim Mattis optužio je predsjednika Donalda Trumpa za pokušaj podjele među Amerikancima i kritizirao je njegovu prijetnju izlaska vojske na ulice gradova kako bi se obračunali s prosvjednicima koji već devet dana protestiraju zbog ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda prilikom uhićenja u Minneapolisu.

“Donald Trump je prvi američki predsjednik za mog života koji se ne trudi ujedini američki narod, a čak se ni ne pravi da to pokušava napraviti. Umjesto toga, on nas pokušava podijeliti. Svjedočimo posljedicama trogodišnjeg namjernog djelovanja”, izjavio je Mattis u priopćenju.

Jim Mattis je bio ministar obrane do 2018., kad je podnio ostavku na svoju dužnost.

Umirovljeni general je odbacio tezu da ima političke ambicije i kritizirao je sadašnje vojno vodstvo zbog sudjelovanja u Trumpovom samoportretiranju pred crkvom s Biblijom u ruci, nakon što su mu snage policije i Narodne garde rasčistile put kroz demonstrante. Kritizirao je sadašnje vojno vodstvo i zbog korištenja izraza “ratna zona” za američke gradove u kojima se demonstriralo na ulicama.



“Moramo odbaciti bilo kakvu pomisao na to da su naši gradovi ratne zone”, napisao je Mattis.

Trumpova prijetnja da će poslati vojsku na protestante uzbunila je vojne službenike, ali i zastupnike u Kongresu.

“Vojni odgovor, kaoš to smo vidjeli u Washingtonu, dovodi do sukoba – lažiranog sukoba – između vojske i civilnog društva”, napisao je Mattis koji je američkoj javnosti poznat pod nadimkom Mad dog (Bijesni pas).

Savjetnik Ministra obrane SAD-a podnio neopozivu ostavku i optužio šefa da je prekršio Ustav

Komentari