Bidenova administracija želi nastavak razgovora s Iranom. EU čelnici zadovoljni

U zajedničkoj izjavi Britanije, Francuske, Njemačke i Sjedinjenih Država, europske su države pozdravile namjeru američkog predsjednika Joea Bidena da se diplomacijom vrati na pregovore s Iranom.

Sjedinjene Države spremne su razgovarati s Iranom o povratku na poštivanje sporazuma iz 2015. kako bi se zaustavioTeheran u razvoju nuklearnog oružja, izjavio je u četvrtak europskim saveznicima američki državni tajnik Antony Blinken.

U zajedničkoj izjavi Britanije, Francuske, Njemačke i Sjedinjenih Država, europske su države pozdravile namjeru američkog predsjednika Joea Bidena da se diplomacijom vrati na pregovore s Iranom.

Nakon razgovora u Parizu, kojima se Blinken pridružio video vezom, potvrdili su da je zajednički cilj iranskoga povratka u potpunosti u skladu s obvezama ugovora, poznatim kao JCPOA.



“Državni tajnik Blinken ponovio je da će, kao što je rekao predsjednik Biden, ako se Iran vrati u strogo poštivanje svojih obveza prema JCPOA-u, Sjedinjene Države učiniti isto i spremne su s tim u vezi razgovarati s Iranom”, rečeno je u zajedničkoj izjavi.

Iran krši sporazum od 2019. godine 

Iran je počeo kršiti sporazum 2019. godine kao odgovor na povlačenje SAD-a iz dogovora pod tadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom, a sukobio se s Bidenovom administracijom oko toga tko bi trebao prvi krenuti kako bi spasio sporazum.

Teheran je odredio krajnji rok za sljedeći tjedan da Biden započne s ukidanjem sankcija koje je uveo Trump, ili će, kako kaže, poduzeti svoj najveći korak u kršenju dogovora – u kratkom roku zabraniti inspekcije nuklearnog nadzora tijelu UN-a što je dopušteno prema Dodatnom protokolu.

Britanija, Francuska i Njemačka, poznate kao E3, i Sjedinjene Države pozvale su Iran da ne poduzima nikakve dodatne korake “u vezi sa suspenzijom Dodatnog protokola i bilo kojim ograničenjima u aktivnostima IAEA-ove provjere u Iranu”.

Ministri su rekli kako su odlučni da Iran ne smije stvoriti nuklearno oružje i “izrazili su zajedničku zabrinutost zbog nedavnih iranskih akcija za proizvodnju urana obogaćenog do 20 posto”, dodaje se u priopćenju.

Oživljavanje transatlantske diplomacije 

To je drugi put da je Blinken održao razgovore sa svojim europskim kolegama otkako je Biden prošlog mjeseca stupio na dužnost obećavajući bližu suradnju sa saveznicima od svog prethodnika.

“Očito smo zabrinuti zbog rizika od daljnjeg iranskoga nepoštivanja JCPOA”, rekao je britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab nakon razgovora. “Utoliko više je razloga za ponovno oživljavanje transatlantske diplomacije.”

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je: “Zadovoljan sam što se nova američka administracija vraća na put diplomacije.”

Komentari