Biden zaustavio financiranje Trumpovog zida na meksičkoj granici

profimedia

Američki predsjednik Joe Biden opozvao je u četvrtak uredbu svog prethodnika Donalda Trumpa koja je omogućila financiranje izgradnje zida na američko-meksičkoj granici, prenosi BBC.

U pismu Kongresu, Biden je napisao da je uredba “neopravdana” i da se novac poreznih obveznika više neće trošiti na taj zid.

Trump je 2019. proglasio izvanredno stanje na južnoj granici što mu je omogućilo da zaobiđe Kongres i iskoristi novac iz vojnog proračuna za izgradnju zida.

Kada je napustio Bijelu kuću, Trump je na njegovu izgradnju potrošio oko 25 milijardi dolara.



Biden je današnjim potezom, jednim u nizu izvršnih uredbi koje je potpisao od stupanja na dužnost predsjednika, poništio ključne dijelove agende svog prethodnika.

U pismu Kongresu, Biden je također naveo da će zatražiti reviziju “svih resursa koji su prisvojeni ili preusmjereni” za izgradnju zida.

Izgradnja zida bila je jedno od glavnih Trumpovih obećanja u predsjedničkoj kampanji 2016.

Demokrati su se tome snažno opirali, no razne vrste ograda u duljini od 1000 kilometara već su bile postavljene prije nego je Trump u siječnju 2017. postao predsjednik.

Tijekom njegova mandata izgrađeno je 128 kilometara novih barijera na mjestima gdje nije bilo nikakvih prepreka, a na dužini od 654 kilometara zamijenjene su postojeće ograde i ostale strukture.

Komentari