Biden uz fanfare došao do Bijele Kuće: Proglasio ‘Dan nacionalnog jedinstva’. Poznato i koje će prve poteze povući

Joe Biden, 46. američki predsjednik je prvi puta stigao u srijedu u Bijelu kuću s obitelji nekoliko sati nakon polaganja prisege. 

Uz fanfare i vojnu povorku njegova limuzina koja ima registarski broj 46 približila se Bijeloj kući u koju se demokratski predsjednik uputio pješice, okružen obitelji – suprugom, djecom i unucima.

Putem je pozdravio gradonačelnicu Washingtona Muriel Bowser, kao i djecu koja su ga čekala iza jedne sigurnosne barijere.

“Imam osjećaj da se vraćam kući”, rekao je novinarima koji su ga pitali kako se osjeća.



Poručio im je da samo nastave raditi svoj posao.

Bidenovi su došli u Bijelu kuću nakon posjeta vojnom groblju Arlington gdje su položili vijenac na grob neznanog vojnika.

 Proglasio je današnji dan “nacionalnim danom jedinstva”

“Danas slavimo trijumf demokracije nakon izbora na koje je izašlo nikad više Amerikanaca. Činimo to u trenutuku velike opasnosti. Pandemije kakva se događa jednom u sto godina, povijesne i duboke ekonomske krize, poziva na rasnu jednakost, klimatske krize… Istovremeno, osjećamo porast političkog ekstremizma i domaćeg terorizma koji je nedavno poharao Kapitol, a kojem se moramo suprotstaviti i pobijediti ga”, objavio je Biden u proglasu.

Biden će u 23.15 sati potpisati prve izvršne odredbe koje s odnose na upravljanje koronakrizom te ponovno priključivanje SAD-a u Pariški klimatski sporazum.

Biden je u zgradi Kongresa ranije već potpisao tri dokumenta. Radi se o proklamaciji o inauguraciji, nominaciji za članove kabinete i nominaciji za druge dužnosničke pozicije.

Nekoliko minuta nakon predsjednika došla je i potpredsjednica Kamala Harris, u pratnji supruga i članova obitelji.

Komentari