Biden: Rusija mora poduzeti akcije koje će omesti cyber napade kriminalnih skupina koje djeluju iz te države

Foto: Profimedia

Američki predsjednik Joe Biden obavio je telefonski razgovar s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Dvojica čelnika pohvalila su rad svojih timova nakon summita SAD-a i Rusije, što je dovelo do jednoglasne odluke o obnovi prekogranične humanitarne pomoći Siriji u Vijeću sigurnosti UN-a, javlja HRT.

No, glavna tema razgovora, koji je inicirao Biden, bili su hakerski napadi iz Rusije na kompanije u SAD-u i drugim državama.

Predsjednik Joe Biden istaknuo je kako Rusija mora poduzeti akcije koje će omesti cyber napade kriminalnih skupina koje djeluju iz te države. Ponovio je kako će SAD napraviti sve što je potrebno kako bi obranile svoju infrastrukturu suočenu s ovom prijetnjom, priopćeno je iz Bijele kuće nakon razgovora dvojice predsjednika.



Bidenovu pozivu prethodili su novi hakerski napadi. Na Dan neovisnosti, 4. srpnja, REvil- skupina bazirana u Rusiji, hakirala je tvrtku s Floride koja pruža software usluge zaviše od tisuću manjih kompanija, tražeći milijunsku otkupninu.Ruski hakeri osumnjičeni su i za napad na Republikanski nacionalni odbor prošlog tjedna.

Američka obavještajna zajednica ranije je potvrdila kako ne vjeruje da su vlasti u Rusiji povezane s ovim napadima, ali od Rusije se očekuje da povuče poteze koji će zaustaviti cyber kriminalce.

Komentari