Biden razgovarao s Trumpovim saveznicima Netanyahuom i Modijem

Facebook

Joe Biden je u utorak prvi put razgovarao s izraelskim i s indijskim premijerom, dvama saveznicima Donalda Trumpa koji još ne priznaje poraz na izborima 3. studenog.

Novoizabrani predsjednik je rekao izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu da je odlučan u nakani da “osnaži veze Sjedinjenih Država i Izraela”.

Biden je “opetovao svoju predanost sigurnosti Izraela i njegovoj budućnosti kao demokratske židovske države”, ističe se u priopćenju tima novoizabranog predsjednika.

Suradnici premijera Netanyahua koji se odlučno usprotivio diplomatskim naporima administracije Obame i Bidena između 2009. i 2017. u vezi s Iranom i s pravima Palestinaca, rekao je da je razgovor s bivšim američkim potpredsjednikom bio “srdačan”.

Joe Biden je usto rekao da s optimizmom gleda na buduću suradnju s indijskim premijerom Narendrom Modijem koji je s Donaldom Trumpom sudjelovao na dvama velikim skupovima, u Teksasu i u Gujaratu, na zapadu Indije.

Indija ima potporu dviju glavnih stranaka u Washingtonu, ali se demokratski zastupnici sve više brinu za ljudska prava pod upravom Modijeve hinduske nacionalističke stranke, napose za njegovu potporu spornom zakonu u državljanstvu koji zabrinjava indijske muslimane i za opoziv ustavne autonomije indijskog Kašmira u kolovozu 2019.

Joe Biden je rekao da se nada suradnji s Modijem kada je riječ o zajedničkim izazovima, pa tako i o pandemiji covida-19, o regionalnoj sigurnosti i o klimatskoj krizi.

Oprezno važući riječi, bivša desna ruka Baracka Obame rekla je također da želi “ojačati demokraciju kod kuće i u inozemstvu”.

Indijsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je pak da je Narendra Modi pozvao na suradnju radi promicanja dostupnosti cjepiva i čestitao novoizabranoj potpredsjednici Kamali Harris čija je majka rođena u Indiji.

Gotovo su svi svjetski čelnici čestitali Joeu Bidenu, osim ruskog, meksičkog, brazilskog, sjevernokorejskog i slovenskog.

Joe Biden je prvo razgovarao s američkim saveznicima koji su bili u zategnutim odnosima s Donaldom Trumpom, poput njemačke kancelarke Angele Merkel i kanadskog premijera Justina Trudeaua.

Komentari