BIDEN OŠTRO PREMA TRUMPU ‘SAD je pretvorio u bojno polje. Više ga zaokuplja vlast nego načela’

Twitter

Demokratski kandidat za Bijelu kuću Joe Biden optužio je u utorak Donalda Trumpa da je Sjedinjene Države pretvorio u “bojno polje”, obećavši da će, pobijedi li na izborima u studenom, učiniti sve kako bi “izliječio rasne rane”.

Smrt 46-godišnjeg Afroamerikanca Georgea Floyda prije tjedan dana u Minneapolisu “poziv na buđenje” za našu zemlju, “za sve nas”, rekao je bivši potpredsjednik Baracka Obame u govoru u Philadelphiji.

Ovo je prvi put od sredine ožujka da Joe Biden (77) napušta svoju saveznu državu Delaware, gdje je bio u karanteni zbog pandemije koronavirusa.

Prosvjedi prerasli u nerede

Ubojstvo Georgea Floyda, koje su snimili prolaznici,  koji se ugušio jer mu je policajac koljenom prikliještio vrat, potaknulo je prosvjede diljem SAD-a koji su ponegdje prerasli u nerede.



Joe Biden je u više navrata osudio nasilje, ali je u utorak optužio Donalda Trumpa (73) da je “pretvorio zemlju u bojno polje podijeljeno zbog starih neprijateljstava i novih strahova”.

“Misli da će mu podjela pomoći” da pobijedi na predsjedničkim izborima 3. studenog, rekao je demokrat koji je u prednosti u anketama.

“Predsjednika više zaokuplja vlast nego načela”

Joe Biden je kritizirao rastjerivanje “mirnih prosvjeda suzavcem i zvučnim bombama” u ponedjeljak navečer kako bi se Donaldu Trumpu omogućilo da izvede “komunikacijski pothvat” dolaskom pred crkvu u blizini Bijele kuće s Biblijom u ruci.

Gledajući taj prizor “s pravom možemo zaključiti da predsjednika više zaokuplja vlast nego načela. I da je više zainteresiran da udovolji strastima svoje baze nego potrebama onih o kojima bi trebao voditi brigu”, rekao je.

“Ne trebamo biti naivni. Volio bih da mogu reći da će mržnja koja je došla s Donaldom Trumpom, s njime i nestati. No nije tako. To se neće dogoditi. Američka povijest nije bajka sa sretnim završetkom”, priznao je demokrat.

“Neću raspirivati žeravicu mržnje”

Želeći se jasno distancirati od republikanskog milijardera, američkim je biračima dao obećanje: “Neću manipulirati strahom i podjelom. Neću raspirivati žeravicu mržnje. Nastojat ću izliječiti rane koje naša zemlja odavno nosi a neću se njima koristiti u političke svrhe”.

“Došlo je vrijeme da se naša zemlja uhvati ukoštac s institucionalnim rasizmom”, dodao je pozivajući Kongres da već ovog mjeseca “počne istinsku reformu policije”.

Komentari