Biden obećao četiri milijarde dolara za ´pravednu podjelu cjepiva´

Američki predsjednik Joe Biden obećao je četiri milijarde dolara kao potporu programu Covax za pravednu podjelu cjepiva protiv covida-19 između bogatijih i siromašnijih zemalja.

“Predsjednik će sutra na sastanku G7 objaviti da poduzima konkretne korake za poboljšanje zdravlja i sigurnosti Amerikanaca štiteći ranjive populacije širom svijeta”, navodi se u priopćenju Bijele kuće objavljenom u četvrtak.

SAD će dati početni doprinos od 2 milijarde dolara globalnom savezu za cjepiva Gaviju, koji koordinira projekt Covax.

Washington će osloboditi dodatne 2 milijarde dolara 2021. i 2022. godine, “od kojih će prvih 500 milijuna dolara biti dostupno kad se ispune postojeće donatorske obveze i isporuče početne doze”, dodala je Bijela kuća.



“Također pozivamo G7 i druge partnere da surađuju s Gavijem, kako bi namijenili još sredstava za potporu globalnom cijepljenju protiv covida-19 i usmjerili ih u hitne potrebe za proizvodnjom, opskrbom i isporukom cjepiva”, navodi se u priopćenju.

Inicijativa pod vodstvom UN-a planira u prvoj polovici godine isporučiti 337,2 milijuna doza, uglavnom zemljama u razvoju, rekle su uključene organizacije ranije ovog mjeseca.

To je dovoljno da se s dvjema dozama cijepi gotovo 169 milijuna ljudi – ili oko 3 posto stanovništva u 145 zemalja koje sudjeluju u shemi Covax.

Premda će mnoge države putem Covaxa kupiti doze po pristupačnim cijenama, shema pokriva troškove za 92 siromašnije zemlje.

Komentari