Biden kritizira Trumpovo ‘kukavičko’ ponašanje u hongkonškoj krizi

Demokratski kandidat za Bijelu kuću Joe Biden kritizirao je u srijedu “kukavičko” ponašanje Donalda Trumpa u krizi u Hong Kongu, gdje je Peking nametnuo zakon o nacionalnoj sigurnosti, obećavši da će, pobijedi li na izborima, zaoštriti stajalište Sjedinjenih Država u vezi s kršenjem ljudskih prava.

“Ne iznenađuje da Peking djeluje nekažnjeno”, ocijenio je bivši potpredsjednik Joe Biden u priopćenju. “Predsjednik Trump se uvijek iznova odriče naših vrijednosti i uvjerava kineske autokrate da u Bijeloj kući imaju nekoga tko misli kao oni”.

“Ondje gdje je Trump bio kukavica, ja ću biti odlučan, jasan i dosljedan u obrani naših vrijednosti”, istaknuo je demokrat.

Zakon o nacionalnoj sigurnosti Hong Konga

Kineski predsjednik Xi Jinping je u utorak potpisao zakon o nacionalnoj sigurnosti Hong Konga.



Kritičari zakona ističu da se njime želi ušutkati oporba u Hong Kongu. Taj zakon proglašava kinesko pravosuđe nadležnim za ‘teške’ prijetnje sigurnosti i predviđa doživotni zatvor za kaznena djela protiv nacionalne sigurnosti.

Njegovi prvi učinci pokazali su se u srijedu kad je ugušen prosvjed organiziran na obljetnicu neovisnosti tog teritorija. Uhićeno je 370 ljudi, među kojima 10 za navodno kršenje zakona o nacionalnoj sigurnosti.

Nisu isključene nove američke represalije

Washington je još krajem svibnja snažno udario ukinuvši povlašteni trgovinski status Hong Konga. A državni tajnik Mike Pompeo upozorio je u utorak da nisu isključene i nove američke represalije.

No kandidat Joe Biden najavio je u srijedu još strože mjere rekavši da će, ako pobijedi na izborima, ‘osigurati punu’ primjenu zakona o ljudskim pravima u Hong Kongu i u Xinjiangu, gdje Kina, kako tvrde Washington i druge zapadne prijestolnice, u logorima za politički preodgoj drži zatvoreno najmanje milijun muslimana.

“Odmah ću uvesti gospodarske sankcije ako Peking proširi svoju cenzuru na naše obale i pokuša ušutkati naše građane, poduzeća i ustanove”, upozorio je.

Komentari