NA KORAK DO POBJEDE Biden je preuzeo vodstvo u Pennsylvaniji

Profimedia

Demokratski kandidat Joe Biden preuzeo je u petak vodstvo ispred aktualnog predsjednika Donalda Trumpa u Pennsylvaniji, saveznoj državi koja mu je dovoljna za ukupnu pobjedu na predsjedničkim izborima i ulazak u Bijelu kuću, dok se nastavlja prebrojavanje glasove nakon izbora održanih u utorak.

Kako javljaju američki mediji, prema najnovijim podacima Biden je u Pennsylvaniji u prednosti ispred Trumpa za 5587 glasova.

Pobjeda u toj državi donijela bi Bidenu 20 elektorskih glasova, čime bi prešao čarobnu granicu od 270 elektora. Biden do sada ima 253 ili 264 elektorska glasa, jer mu neki mediji već priznaju Arizonu, a neki ne. Trump stoji na 214.

Demokratski kandidat također je u petak prešao u vodstvo i u Georgiji za nešto više od 1000 glasova.



Trumpov put za ostanak u Bijeloj kući sada izgleda daleko teži: mora osvojiti i Pennsylvaniju i Georgiju te preteći Bidena ili u Nevadi ili u Arizoni. Biden je zadržao i tijesnu prednost u Arizoni i Nevadi. U Arizoni vodi za oko 47.000 glasova, a u Nevadi za oko 11.500.

Georgija i Pennsylvanija očekuju da će u petak završiti prebrojavanje glasova, dok će ono u Arizoni i Nevadi potrajati još danima.

Trump (74) je rano u petak objavio nekoliko tvitova, ponovivši svoje ranije tvrdnje. „Ja lako pobjeđujem za predsjednika Sjedinjenih Država legalnim glasovima”, poručio je, ne navodeći dokaze da je na izborima bilo nezakonitosti.

Twitter je objavu označio kao vjerojatno obmanjujuću, kao i mnoge druge Trumpove objave nakon izbora.

Trump je u četvrtak navečer iz Bijele kuće ponovno poručio da su mu ukrali izbore.

„Oni pokušavaju namjestiti izbore i mi to ne možemo dopustiti”, ustvrdio je, u govoru dugom 15 minuta u sobi za briefinge, i potom otišao ne želeći odgovarati na pitanja.

Biden je na to odgovorio putem Twittera: „Nitko nam neće oduzeti našu demokraciju. Ni sada, ni ikada”.

Komentari