Biden je predvodio komemoraciju u čast 400.000 umrlih od koronavirusa

Twitter

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden predvodio je u utorak, dan u uoči preuzimanja vlasti komemoraciju u čast 400.000 Amerikanaca umrlih od covida-19.

Komemoracija koju su kod Lincoln Memoriala predvodili Biden i potpredsjednica Kamala Harris održana je samo nekoliko sati prije nego što bi Bijelu kuću trebao napustiti predsjednik Donald Trump te predstavlja prvi federalni događaj u čast žrtava covida-19.

“Moramo se sjetiti, ponekad je to teško ali tako se liječimo. Važno je da to činimo kao nacija”, rekao je Biden na početku ceremonije u koju su se uključili brojni gradovi diljem zemlje.

Nakon svečanog odavanja počasti novog američkog vodstva uslijedili su minuta šutnje i zvonjava 400 zvona u Georgetownu u čast 400 tisuća umrlih.



“Iako smo fizički odvojeni, američki narod je ujedinjen duhom”, rekla je Harris.

U Sjedinjenim državama je prema podacima Reutersa od početka epidemije zabilježeno više od 24 milijuna slučajeva zaraze te više od 400.000 umrlih, a samo u posljednjem tjednu potvrđeno je 200.000 novih slučajeva zaraze i 3220 umrlih od koronavirusa.

Odavanje počasti umrlima označilo je početak nove ere u borbi SAD-a protiv te bolesti pod vodstvom Bidena koji je to odredio kao glavni prioritet svog mandata.

Biden će u srijedu preuzeti vlast od Trumpa na kojega kritičari svaljuju krivnju zbog toga što SAD ima najviše na svijetu umrlih od covida-19.

Komentari