Trump se obratio javnosti: Pobijedili smo posvuda. Spremni smo izaći van i proslaviti nešto toliko veliko, lijepo i uspješno… ovo je rekord

Neki američki mediji proglasili su u srijedu ujutro predsjednika Donalda Trumpa pobjednikom izbora na Floridi, u Ohiu i u Iowi, trima državama koje bi mogle odrediti pobjednika izbora. Američki predsjednik uz to trenutno ima solidno vodstvo u drugim ključnim i neizvjesnim državama.

Trump čestitao svima koji su glasali za njega

Američki predsjednik Donald Trump ustvrdio je u obraćanju pristašama u srijedu ujutro da je pobijedio na izborima i bez ikakvih dokaza optužio da mu pobjedu pokušavaju ukrasti.

Trump je u govoru u Bijeloj kući ustvrdio da je pobijedio u Sjevernoj Karolini i Georgiji i da mu je vodstvo u Pennsylvaniji i Michiganu nedostižno.

Radi se o državama koje su ključne za pobjedu na izborima.

Nijednu od njih američki mediji još nisu svrstali u njegovu kolonu zbog toga što još traje prebrojavanje dopisnih glasova, čemu je Trump prigovarao i prije nego što su izbori počeli i najavljivao da je to podloga za ‘namještaljku’ iako nije ponudio nikakve dokaze za to.

“Što se mene tiče, već smo pobijedili. Ovo je velika prevara američkog naroda”, kazao je.

Trump u Sjevernoj Karolini trenutačno ima 50,1 posto glasova (na 94 posto prebrojanih), u Georgiji 50,7 posto (na 93 posto prebrojanih), u Michiganu 53,3 (na uzorku od 72 posto) i u Pennsylvaniji 56,1 (na 64 posto prebrojanih glasova).

Trump tvrdi da se radi o razlici koju je nemoguće stići i da je pobjednik, on, već trebao biti proglašen.

“Imali smo sve spremno za slavlje, a sada ovo.. To je velika sramota za našu zemlju”, rekao je.

Trump i Biden i dalje su službeno u tijesnoj utrci, a Amerikanci i veći dio svijeta čekaju izborne rezultate iz nekoliko ključnih neodlučnih država.

Obojica kandidata trebaju najmanje 270 od 538 glasova izbornog kolegija, a Biden trenutno ima tijesno vodstvo od 238 glasova prema Trumpovih 213.

Biden se javnosti obratio prije Trumpa i uvjeren da će pobijediti na izborima, ali kaže kako bi prebrojavanje glasova moglo potrajati, pozivajući ljude na “strpljenje” i “zadržavanje vjere”.

“Vjerujemo da smo na putu pobjede na ovim izborima”, rekao je.

Nije, međutim, sporno da Trump prema do sada prebrojanim glasovima ostvaruje snažne rezultate u svim ključnim državama i čini se da ponovo nadmašuje ankete javnog mnijenja koje su ga najavile kao gubitnika.

Demokratima slabije od očekivanog ide i u utrci za Senat. Nadali su se da će preuzeti kontrolu nad gornjim domom američkog parlamenta, ali li izborni rezultati zasad to ne potkrepljuju.

Republikanci su uoči izbora imali 53 senatora naprema 47 demokratskih. Svake dvije godine bira se otprilike trećina saziva, odnosno u ovom slučaju 35 mandata.

Demokrati su zasad uspjeli ‘oteti’ dva republikanska mandata, u Coloradu i Arizoni, ali su jedan i izgubili, u Alabami.

Republikanski kandidati obranili su nekoliko mandata koji su se smatrali upitnim, a u nekoliko utrka rezultati su vrlo tijesni pa se rezultati možda neće znati još danima.

S obzirom na to da projekcije ukazuju na to da će demokrati ostati većina u Zastupničkom domu, eventualno preuzimanje Senata omogućilo bi im potpunu kontrolu nad Kongresom prvi put u nekoliko desetljeća.

Pošto su zasad u plusu za jedan mandat, demokratima trebaju još tri da uspiju u preuzimanju Senata.

Trump: Pokušavaju ukrasti izbore. Ne može se glasati nakon što su birališta zatvorena

Fox također projicira Trumpovu pobjedu i u Iowi.

Američki predsjednik Donald Trump optužio je na Twitteru svoje protivnike da pokušavaju “ukrasti izbore” iako za to nije ponudio nikakav dokaz.

“Velika pobjeda, ali pokušavaju nam ukrasti izbore. To im nikada nećemo dopustiti. Glasati se ne može nakon što su birališta zatvorena”, napisao je Trump nakon nekoliko sati šutnje na društvenim mrežama.

Twitter je odmah označio njegovu poruku kao potencijalnu obmanu.

U tračku nade za Bidena, kojem u međuvremenu niti kladionice više ne daju prednost, Fox je demokratskog kandidata proglasio pobjednikom u Arizoni, državi koju je Trump osvojio 2016.

Agencija AP je, pak, objavila Bidenovu pobjedu u Minnesoti.

Ako se sve projekcije pokažu točnima i ako se pretpostavi da će na Aljasci pobijediti Trump, u ovom trenutku Biden ima 238, a aktualni predsjednik 217 elektora, a ostalo je još sedam država čiji se rezultati očekuju – Sjeverna Karolina, Georgija, Wisconsin, Michigan i Pennsylvania i Nevada. U svima njima zasad vodi Trump na različitim uzorcima prebrojanih glasova.

Bidenu je ostalo da se nada da će u tri države tzv. “plavog zida”, Wisconsinu, Michiganu i Pennsylvaniji, koje je Trump osvojio 2016., doći do obrata kako se počnu prebrojavati dopisni glasovi, iako bi to moglo trajati danima.

I uoči izbora pretpostavljalo se da će stanar Bijele kuće na koncu ovisiti o te tri države, iako se na osnovu anketa nagađalo da bi Biden mogao preoteti još neku državu, ali se to nije dogodilo.

Biden se obratio javnosti: Vjerujem da smo na dobrom putu da pobijedimo na ovim izborima

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden kazao je u srijedu ujutro da je i dalje optimističan u pogledu ishoda američkih predsjedničkih izbora iako mu u ovom trenutku rezultati ne idu u prilog.

U ovom trenutku po projekcijama i rezultatima, Biden ima 238, a aktualni predsjednik 217 elektora, a ostalo je još sedam država čiji se rezultati očekuju – Sjeverna Karolina, Georgija, Wisconsin, Michigan i Pennsylvania i Nevada. U svima njima zasad vodi Trump na različitim uzorcima prebrojanih glasova.

Biden najviše nade polaže da će u tri države tzv. “plavog zida”, Wisconsin, Michigan i Pennsylvaniju, koje je Trump osvojio 2016., doći do obrata kako se počnu prebrojavati dopisni glasovi, iako bi to moglo trajati danima.

U Wisconsinu Biden ima 47,4 posto glasova na 84 posto prebrojanih listića, u Michiganu je na 44,6 (60 posto prebrojanih), a u Pennsylvaniji na 42,2 (64 posto). U svima je trend da smanjuje razliku kako pristižu novi glasovi.

Biden se nakratko obratio svojim pristašama ispred kuće u Willmingtonu i ustvrdio da je na putu pobjede. “Zadržite vjeru, dobit ćemo ovo”, uzviknuo im je.

Komentari