Biden bi mogao priznati masakr nad Armencima kao genocid

Twitter

Američki predsjednik Joe Biden navodno će formalno priznati masakr nad Armencima u Osmanskom Carstvu kao genocid. Vjerojatno će upotrijebiti tu riječ u izjavi povodom Dana sjećanja na žrtve genocida nad Armencima, 24. travnja. 

To će vjerojatno utjecati na pogoršanje već napetih odnosa formalnih saveznika unutar NATO-a, Turske i SAD-a. Time bi se prekinula desetljetna praksa pažljivog korištenja termina koji dolaze iz Bijele kuće, kako se ne bi uvrijedila Turska.

“Koliko razumijem, donio je odluku da će upotrijebiti riječ ‘genocid’ u svojoj izjavi u subotu”, rekli su upućeni izvori za Reuters.

Upozoravaju da će se, zbog važnosti bilateralnih odnosa s Turskom, Biden možda u posljednjem trenutku ipak predomisliti.



Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla je da će Bijela kuća vjerojatno ‘više reći’ o tom pitanju u subotu.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu upozorio je kako bi svaki Bidenov potez koji bi priznao genocid dodatno bi naštetio već lošim odnosima između saveznika u NATO-u.

Prije godinu dana Biden, kao predsjednički kandidat, tijekom sudjelovanja na komemoraciji za 1,5 milijuna ubijenih Armenaca u Osmanskom Carstvu, rekao je da će podržati napore za priznanjem genocida.

Turska priznaje da su mnogi Armenci ubijeni u Osmanskom Carstvu tijekom Prvog svjetskog rata, ali tvrdi da vlast nije sustavno ubijala Armence i da je riječ o mnogo manjem broju stradalih.

Komentari