Bez osuđenih na suđenju u slučaju ubojstva mladića u Sarajevu, najavljeni novi prosvjedi

N1

Županijski sud u Sarajevu ponovo je u ponedjeljak oslobodio dvojicu muškaraca optužbi za smrt mladića Dženana Memića, koji je stradao u tom gradu 2016., čime je na početak vraćen slučaj koji već godinama opterećuje bosanskohercegovačko pravosuđe i zbog kojega su građani masovno prosvjedovali.

Županijski je sud u ponovljenom postupku presudio kako Ljubo i Bekrija Seferović nisu skrivili prometnu nesreću i tako prouzročili Memićevu smrt, za što ih je teretilo županijsko tužiteljstvo.

Sudsko vijeće je ocijenilo kako tužiteljstvo nije uspjelo dokazati navode iz optužnice, a njihova obrana je ponudila nalaze vještaka prometne struke te liječnika-patologa koji su ocijenili kako ozljede što ih je zadobio Memić i od kojih je naknadno preminuo nikako nisu mogle nastati zbog prometne nezgode odnosno udarca kombija u vlasništvu braće Seferović.

Dženan Memić je umro nakon što je zadobio teške ozljede glave, a do danas nije jasno kako se to dogodilo i tko mu je te ozljede nanio. Obrana braće Seferović, ali i obitelj Memić tvrde da nikakve prometne nije bilo.



Županijski sud je i u prvostupanjskom postupku donijelo identičnu presudu, no nju je poništio Vrhovni sud Federacije BiH, koji je naložio obnovu postupka.

Dženan Memić smrtno je stradao u veljači 2016. pod okolnostima koje do danas nisu razjašnjene, a njegov otac Muriz tvrdi kako mu je sin ubijen te da pravosudna tijela tu činjenicu pokušavaju prikriti i cijeli slučaj lažno predstaviti kao prometnu nesreću štiteći vjerojatnog počinitelja.

Najmisteriozniji dio suđenja predstavljala je činjenica da je Alisa Mutap, Dženanova djevojka, koja je s njim bila u trenutku kada je zadobio ozljede, tvrdila kako se ničega ne sjeća jer je nakon te tragedije dobila amneziju.

Muriz Memić je opetovano tvrdio kako iza urote, čiji je cilj prikriti činjenice o ubojstvu njegova sina, stoji bivša glavna županijska tužiteljica Dalida Burzić, koja je u međuvremenu napredovala i postala sutkinjom Suda BiH.

Odvjetnik Ifet Fraget, koji zastupa obitelj Memić, ponovo je u ponedjeljak nakon izricanja presude izravno prozvao sadašnju sutkinju najvišeg suda u BiH kao osobu koja je odgovorna za cijeli slučaj i pogrešno vođenu istragu.

“Dalida Burzić je napustila brod koji tone, i opet je potonuo”, kazao je Feraget novinarima dodajući kako Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) nije smjelo dopustiti da Burzić postane sutkinjom Suda BiH.

Feraget tvrdi i kako se točno zna tko je ubio Dženana dodajući kako članovi obitelji Memić to također znaju, no na njima nije odgovornost da tu informaciju i objave.

Dodao je kako očekuje da cijeli slučaj preuzme Tužiteljstvo BiH i ujedno razjasni tko je i zbog čega krivo vodio istragu i prikrivao ubojstvo.

Pravosudna trakavica u slučaju Memić, kao i nerazjašnjena smrt mladića Davida Dragičevića u Banjoj Luci u ožujku 2018.,  izazvale su val nezadovoljstva u BiH, a ta dva slučaja potaknula su i masovne prosvjede protiv neučinkovitog pravosuđa.

Tisuće ljudi su na skupovima u Sarajevu i Banjoj Luci tražili istinu o tim ubojstvima i sankcije za istražitelje i tužitelje odgovorne za propuste i višegodišnje otezanje istraga.

Obitelj Memić pozvala je na nove slične prosvjede u Sarajevu 8. veljače.

Komentari