Bez dogovora o digitalnoj zelenoj potvrdi, pregovori se nastavljaju

Ilustracija Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Čelnici EU nisu postigli sporazum o uvođenju digitalnih zelenih potvrda pa se pregovori nastavljaju u četvrtak kako je priopćilo portugalsko predsjedništvo EU.

Ova potvrda omogućila bi putovanja unutar EU jer služi kao dokaz da je osoba cijepljena, da ima negativan rezultat testa ili da je preboljela bolest. Ipak svaka država samostalno odlučuje o pogodnostima certifikata unutar svojih granica.

“Rasprave su se i dalje vrtjele oko ključnih točaka poput zahtjeva Europskog parlamenta za pristup besplatnim testovima za sve”, rekla je njemačka europarlamentarka Cornelia Ernst. 

Europski zastupnici odbili su dopustiti i da pojedine zemlje EU-a dobiju priliku da nametnu vlastita ograničenja ulaska iz drugih zemalja EU-a, čak i ako imaju digitalnu zelenu potvrdu.



Grčka je već ublažila uvjete za ulazak stranaca koji su cijepljeni, a Španjolska dopušta ulazak turista iz EU pod uvjetom negativnog testa.

Prema Europskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti, šestina odrasle populacije Europske unije sada je cijepljena s obje doze. Cilj Komisije je povećati to na 70 posto do rujna.

Komentari