Berlinska policija pojačala mjere sigurnosti oko zgrade Reichstaga

Nakon upada u zgradu američkog Kongresa njemačke vlasti su naložile pojačanje zaštite zgrade Reichstaga u Berlinu, prenose njemački mediji u nedjelju.

“Berlinska pokrajinska policija je naložila pojačanje nazočnosti snaga oko zgrade Reichstaga”, poručio je predsjednik Bundestaga Wolfgang Schaeuble u pismu zastupnicima, piše Bild am Sonntag.

Nadalje se navodi kako je Schaeuble od ministarstva vanjskih poslova zatražio procjenu događaja u Washingtonu gdje su u utorak pobornici aktualnog predsjednika Donalda Trumpa nasilno prodrli u zgradu Kongresa.

“Mi ćemo sa saveznim organima i saveznom pokrajinom Berlin procijeniti imaju li ovi događaji u Washingtonu utjecaja na sigurnost Bundestaga”, stoji u pismu koje je predsjednik njemačkog parlamenta još u četvrtak uputio zastupnicima.



Njemačka kancelarka Angela Merkel je u svojoj prvoj reakciji na događaje u Washingtonu izrazila bojazan da bi ovi neredi mogli utjecati i na istomišljenike diljem svijeta.

U kolovozu je u Berlinu tijekom prosvjeda protivnika vladinih mjera protiv širenja pandemije nekoliko desetaka ekstremnih prosvjednika pokušalo prodrijeti u zgradu Reichstaga u kojoj zasjeda njemački parlament Bundestag.

Među njima je bilo mnogo predstavnika pokreta tzv. Građana Reicha, ekstremno desne organizacije koja ne priznaje ustavni poredak SR Njemačke.

Komentari