Berlinska bolnica objavila kako se stanje Alekseja Navalnog popravlja

profimedia

Zdravstveno stanje ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navalnog se popravlja, objavila je u petak berlinska bolnica u kojoj se liječi nakon što je otrovan u Rusiji.

“Došlo je do određenog poboljšanja simptoma izazvanih gutanjem tvari iz skupine inhibitora kolinesteraze, koja je izazvala trovanje”, navela je bolnica u priopćenju i precizirala da je pacijent i dalje u induciranoj komi i na respiratoru.

Njegova glasnogovornica Kira Jarmuš je u twittu potvrdila da on “trenutačno nije životno ugrožen”.

“Ipak liječnici se i dalje suzdržavaju dati bilo kakvu prognozu”, dodala je.Bolnica je ponovila da za sada nije moguće reći hoće li Navalni (44) imati dugotrajne posljedice “tog teškog trovanja”.

U ponedjeljak, dva dana nakon hitne hospitalizacije Navalnog u Njemačkoj, liječnici berlinske bolnice su rekli da su dijagnosticirali tragove trovanja kemijskim oružjem, nervnim otrovom iz skupine inhibitora kolinesteraze.

Među njima je i sarin, kojim je otrovan bivši špijun Sergej Skripal i njegova kći Julija 2018. u Engleskoj.

Ruski liječnici koji su zbrinuli Alekseja Navalnog u Sibiru tvrdili su da tijekom njihovih testiranja nije pronađena takva tvar u njegovom organizmu.

Glavni protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Navalni, kolabirao je u četvrtak u zrakoplovu nakon što je popio čaj u zračnoj luci. U subotu je iz Sibira prebačen na liječenje u Njemačku.

Komentari