Berlin razmišlja o zatvaranju granice s Francuskom: Kontinuirano preispitujemo svoje mjere za suzbijanje pandemije

Njemačka je u nedjelju djelomično zatvorila granice s Češkom i austrijskim Tirolom zbog brzog širenja novih varijanti koronavirusa, usprkos osudama Europske unije, a sad razmišlja o zatvaranju granice s Francuskom. 

Njemačka u ponedjeljak nije željela isključiti proširenje kontrola na granicu s Francuskom jer su se nove varijante koronavirusa počele brzo širiti u istočnoj regiji Moselle, nakon što je Pariz pozvao da se ne zatvara granice.

Na pitanje u vezi situacije u Francuskoj, glasnogovornik kancelarke Angele Merkel Steffen Seibert rekao je da Berlin “nastavlja pratiti situaciju i da kontinuirano preispituje svoje mjere za suzbijanje pandemije”.


Dodao je da zatvaranja granica “nisu normalna” i da su “krajnja nužda”, ali i istaknuo da se Njemačka nalazi u “situaciji u kojoj mora učiniti sve kako bi spriječila da se agresivnije mutacije virusa brzo prošire u zemlji kao što su se proširile drugdje”.

Francuski ministar za europske poslove Clement Beaune pozvao je nešto ranije Njemačku da ne zatvara granice s Francuskom.

“Ne želimo da Njemačka posve zatvori granice”, rekao je Beaune nakon što je Berlin tijekom vikenda odlučio uvesti stroge kontrole na granicama s Austrijom i Češkom.

Dodao je da zatvaranja granica treba uvesti u koordinaciji s Francuskom i da ona moraju uključivati “dalekosežna izuzeća koliko je to moguće” kako bi se zaštitilo prekogranične radnike.

Europska unija osudila zatvaranje granica

Njemačka je u nedjelju djelomično zatvorila granice s Češkom i austrijskim Tirolom zbog brzog širenja novih varijanti koronavirusa, usprkos osudama Europske unije.

Po novim pravilima, samo Nijemci i državljani s legalnim boravkom u zemlji smiju prijeći granicu.

Iznimke vrijede za esencijalne radnike u zdravstvu i prometu, kao i za hitne humanitarne razloge.

Svi moraju imati negativni test na koronavirus.

Granične kontrole prouzročile su u ponedjeljak ujutro kilometarske kolone na graničnim prijelazima s Češkom. Neki vozači morali su čekati satima. Zastoja prema Tirolu nije bilo.

Austrijsko ministarstvo vanjskih poslova u Beču pozvalo je zbog toga u nedjelju na razgovor njemačkog veleposlanika.

Glasnogovornik njemačkog ministarstva unutarnjih poslova odbacio je u ponedjeljak kritike iz EU-a, poručivši da njemačka politika kombinira “europsko razmišljanje s lokalnim potrebama”.


Komentari