Berlin je zabranio nekoliko prosvjeda protiv mjera širenja koronavirusa, organizatori najavili tužbe

Profimedia

Grad Berlin je u srijedu zabranio nekoliko prosvjeda uperenih protiv mjera borbe protiv širenja koronavirusa planiranih za ovaj vikend.

“Može se računati s time da će u krugu sudionika prosvjeda doći do povrede aktualnih pravila borbe protiv širenja zaraze“, stoji u obrazloženju Ureda za javna okupljanja koji djeluje u sklopu unutarnjopolitičkog odbora Senata grada-savezne pokrajine Berlina.

U obrazloženju se nadalje navodi da je prilikom sličnih prosvjeda početkom mjeseca masovno dolazilo do namjernog kršenja mjera u borbi protiv širenja koronavirusa.

Senator za unutarnje poslove Berlina Andreas Geisel je najavio “odlučnu intervenciju“ policije u slučaju nepridržavanja zabrane.


“Nisam spreman po drugi put dozvoliti da Berlin postane pozornica za one koji negiraju koronavirus, desne ekstremiste i tzv. građane reicha“, rekao je Geisel u srijedu.

Prosvjedi protiv mjera borbe protiv koronavirusa od samog početka okupljaju velik broj pripadnika desno ekstremnih grupacija među kojima su i tzv. građani reicha koji ne priznaju postojanje Savezne Republike Njemačke nego Njemačke u prijeratnim granicama.

Nekoliko organizatora prosvjeda, pri čemu se radi o inicijativama iz cijele Njemačke, najavili su tužbu protiv zabrane.

Zabranu je također kritizirala desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD).

“Ovo je pokušaj državnog aparata za stvaranjem diktatorskih uvjeta“, rekao je zastupnik AfD-a Gottfried Curio.

AfD je pozvao na prosvjede u subotu protiv “zabrane prosvjeda“ a predsjednik stranke Joerg Meuthen je zatražio ostavku berlinskog senatora za unutarnja pitanja Geisela.

Komentari