Beogradski mediji različito pišu o sporazumu Srbije i Kosova u Bijeloj kući

Twitter

Izaslanstvo Srbije potpisalo je bilateralni sporazum sa SAD-om o ekonomskoj suradnji s Prištinom, a ne trilateralni sa SAD-om i Kosovom, poruka je srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića koju iz Washingtona prenose beogradski mediji.

Naglašava se kako se Priština u tom dokumentu ne spominje kao subjekt međunarodnog prava te da u tekstu sporazuma nema točke 10 kojom bi Srbija navodno trebala priznati neovisnost Kosova. “Ljudi u Srbiji mogu odahnuti”, rekao je Vučić beogradskim medijima nakon što je u petak pod pokroviteljstvom predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i američke administracije u Bijeloj kući s premijerom Kosova Avdullahom Hotijem potpisan sporazum o ekonomskom normaliziranju odnosa Srbije i Kosova.

Radiotelevizija Srbije na svojem je portalu objavila neutralan naslov “Potpisan sporazum u Bijeloj kući”, dok portal B92 izvješće iz Washingtona donosi s podnaslovom “Vučić: Ovo nije trilateralni sporazum, treća strana nije međunarodno priznata”.

Provladine Večernje novosti ceremoniju vide kao potpisivanje “povijesnog dokumenta”, dok konzervativna i državnom vrhu naklonjena Politika na portalu navodi Vučićevu ocjenu “Potpisali smo bilateralni sporazum sa SAD-om”, a na naslovnici subotnjeg tiskanog izdanja piše “Beograd i Priština potpisali ekonomske sporazume sa SAD-om”.



Tabloid Kurir u naslovu konstatira “Potpisan sporazum u Bijeloj kući! Postignut dogovor o ekonomskoj normalizaciji”, a portal Vučiću naklonjene komercijalne TV Pink prenosi njegovu ocjenu “Štitimo interese Srbije! Nama trebaju mir i stabilnost, ne smijemo promatrati Prištinu kao neprijateljsku stranu!

Vučiću i vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci blizak tabliod Informer sporazum naziva “povijesnim” i pod naslovom “Uspjeh za povijest – Evo na što Srbija može biti ponosna poslije Washingtona”, prenosi izvatke iz sporazuma, uz ocjene kako je “već sada jasno da je predsjednik Vučić u Washingtonu izborio za Srbiju krupne političke benefite”.

Liberalno-građanski list Danas istaknuo je “Vučić i Hoti potpisali s Trumpom sporazum o ekonomskoj normalizaciji odnosa”, dok ruski portal Sputnjik izdvaja naslov “Vučić: Ovo nije trilateralni sporazum, treća strana nije međunarodno priznata”.

Iz niza izjava srbijanskog predsjednika poslije potpisivanja sporazuma, agencija Tanjug izdvaja i Vučićevu ocjenu za Radio Sarajevo da će sporazum “pomoći relaksiranju odnosa u regiji”. “Napravili smo dobar sporazum za Srbiju, postignut je ogroman korak naprijed. Za nas je veoma važno da kroz ovaj sporazum izravno uređujemo odnose s najvećom silom svijeta i da se bavimo ekonomijom prije svega. Napravili smo bilateralni sporazum sa SAD-om, treća strana nije priznata, što je za nas veoma važno”, izjavio je Vučić za Radio Sarajevo.

Naglasivši kako se u potpisanom sporazumu Srbija “nema čega sramiti”, Vučić je u izjavi novinarima rekao da srbijansko izaslanstvo “ima važne ekonomske razgovore iza sebe”, ali da “sada slijede teški razgovori u Bruxellesu” 7. rujna. “Vodila se velika borba nas i domaćina, najveća oko točke 10 koja je zahtijevala međusobno priznanje, ali i oko poziva da Izrael prizna Kosovo. Smatrali su da mi trebamo pozvati Izrael da prizna Kosovo, a mi smo rekli da to ne možemo, jer to ruši našu politiku“, objasnio je Vučić.

On je rekao kako je Srbija u idućih godinu dana pristala premjestiti svoje veleposlanstvo iz Tel Aviva u Jeruzalem. Vučić se novinarima beogradskih medija pohvalio i kako je od Trumpa simbolično dobio ključ Bijele kuće.

Istaknuo je i da washingtonski sporazum podrazumijeva otvaranje ureda Američkog razvojnog fonda u Beogradu, što je ocijenio kao “jak signal” svim kreditnim agencijama, američkim i zapadnoeuropskim investitorima da ulažu u Srbiju, te želju SAD da posluje na tržištu Srbije.

Vučić je, istodobno, priznao kako i dalje postoje ogromne razlike između Beograda i Prištine, ali je, prema izvješćima zapadnih agencija, ocijenio da je današnji sporazum “ogroman korak naprijed”. Vučić je tijekom susreta u Ovalnom uredu Bijele kuće pozvao američkog šefa države da posjeti Srbiju, navode beogradski mediji.

Komentari