Beograd mijenja imena ulica: Preimenovat će se Porečka, Splitska, Ljubljanska… Zagorska dobiva ime po atentatoru Ante Pavelića

Twitter

Gradska vlast Beograda planira promjenu naziva ulica po toponimima zaostalim iz SFRJ, pa se razmišlja i o promjeni imena Sarajevske i Mostarske ulice. Mijenjat će se nazivi ulica Porečka, Hvarska, Hrvatska, Splitska, Podravska, Bjelovarska, Šibenička, Ljubljanska, Bledska, Bosanska, Mariborska, Celjska, Lopudska, Murska, Zenička.

Tako će Zagorska ulica u Zemunu postati Ulica Blagoja Jovovića, po imenu atentatora na ustaškog vođu Antu Pavelića, javlja N1.

Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da ulice u Beogradu trebaju nositi nazive ljudi koji koji su zadužili Srbiju, kao i po prijateljskim zemljama i narodima, te onima koji su zadužili čovječanstvo.

“Zato ćemo nastaviti mijenjati imena svih ulica koje nose naziv po onima koji više nemaju veze sa Srbijom, kao i po sredinama u kojima bilo što dolazi iz Srbije nije dobrodošlo”, istakao je Vesić.


On je podsjetio da je Beograd kao glavni grad imenima ulica ili spomenicima predstavljao čitavu nekadašnju Jugoslaviju, ali da nije normalno da nijedan grad u bivšim republikama nema Beogradsku ulicu, osim Podgorice i Skoplja.

Vesić je za Večernje novosti rekao da se naziv Kumanovske ulice neće mijenjati, jer Kumanovska bitka svjedoči i o srpskim herojskim podvizima.

Ranije su promijenji nazivi ulica Zadarska u Dobrice Ćosića, Zagrebačka u Koče Popovića, Travnička u Milorada Ekmečića, Pohorska u General Ždanova.

Komentari