Belgija zaoštrava mjere: Uvodi gotovo potpuni ‘lockdown’

Belgijske vlasti odlučile su u petak pojačati mjere kako bi pokušali usporiti širenje zaraze koronavirusa koja poprima dramatične razmjere.

“Naša se zemlja nalazi u izvanrednom zdravstvenom stanju. Pritisak na bolnice je ogroman, a osoblje čini nadljudske napore svaki dan kako bi spasili živote”, izjavio je belgijski premijer Alexendar De Croo.

Na sastanku premijera sa čelnicima belgijskih regija donesene su odluke o zaoštravanju mjere, koje će vrijediti do 13. prosinca, s tim da će se 1. prosinca razmotriti treba li ostaviti i dalje te mjere. Donesena je odluka da se od ponedjeljka zatvaraju trgovine, osim trgovina hranom i ljekarni. Ostaje moguće naručiti robu u svim dućanima preko interneta i doći po nju ili naručiti dostavu.

Rad na daljinu, gdjegod je to moguće, postaje obvezan. Obitelji mogu primati u goste samo jednu osobu, a samci mogu primiti dvije osobe, ali ne u isto vrijeme. Ostaje na snazi i odluka od prije tjedan dana da se okupljanje vani ograniči na najviše četiri osobe.


Policijski sat od ponoći do 5 ujutro ostaje i dalje na snazi u cijeloj Belgiji, s tim da su dvije od tri belgijske regije, Valonija i regija glavnog grada Bruxellesa uvele policijski sat od 22 do 6 sati, što ostaje i dalje na snazi.

Ovaj tjedan belgijske osnovne i srednje škole su na jesenskim praznicima, koji su sada produljeni do 16. studenoga, kada bi se trebale početi postupno otvarati, s tim da će viši razredi srednjih škola imati pola nastave na daljinu a pola u školama. Nastava na fakultetima i dalje će biti isključivo online do kraja godine, osim za brucoše, koji će od 1. prosinca djelomično moći i fizički biti na predavanjima.

Od ponedjeljka se zatvaraju i frizerski i kozmetički saloni, dok su kafići i restorani još od ranije zatvoreni.

Belgija je u petak imala 6187 oboljelih od covida 19 u bolnicama, od kojih je 1058 na intenzivnoj njezi. Prošli tjedan imala je prosječno 15 tisuća novozaraženih dnevno, a u zadnjih 14 dana ima kumulativno 171.522 zaraženih. Na 100 tisuća stanovnika ima 1600 zaraženih, najviše u Europi.

Komentari