BANJA LUKA tisuće prosvjedovale protiv režima Milorada Dodika

Više od tri tisuće ljudi okupilo se u subotu u Banjoj Luci na prosvjedu protiv vlasti u Republici Srpskoj koju optužuju za korupciju, kriminal i nepotizam.

Neposredni povod bili su pritisci na BN televiziju iz Bijeljine koju Milorad Dodik optužuje da je “izdajnička” i afera u kojoj je banjolučki Klinički centar nabavljao tehnički umjesto medicinskog kisika i njime tretirao pacijente teško oboljele od covida-19.

“Mile (Dodik) odlazi, Mile lopove”, uzvikivali su prosvjednici okupljeni na središnjem gradskom trgu na poziv najvećih oporbenih stranaka.

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović rekao je kako će oporba iduće godine “otjerati nenarodni režim” i neke vladajuće političare u zatvor.



“Hoćemo pobijediti zlo, režim i tiraniju i pokazati da ovo može biti slobodna i normalna zemlja. Da im nikada ne padne na pamet da guše svoj narod, slobodu medija i zato ćemo ih pobijediti i srušiti s vlasti”, izjaio je Borenović.

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković najavio je da oporba kreće u nemilosrddnu borbu protiv “Dodikovog zuluma” nazvavši prosvjed početkom “ustanka protiv privatne države” koji će se nastaviti.

Obećao je kako se u Banjoj Luci više nikada neće dogoditi da policija pendrecima rastjeruje prosvjednike kao onda kada su tražili istinu o smrti mladića Davida Dragičevića.

“RS je umorna od jednog imena i jedne obitelji”, rekao je Stanivuković istaknuvši kako Dodik stalno izmišlja nove referendume i blokade i generira krize ne bi li na taj način sakrio svoj kriminal.

Gromoglasnim pljeskom masa je pozdravila Nebojšu Vukanovića, oporbenog zastupnika u parlamentu RS-a koji već godinama bez dlake na jeziku oštro kritizira Dodika i njegove suradnike.

“Netko je maloprije vrijeđao lopove govoreći – Mile lopove. Niti jedan lopov nije pokrao svoju kuću. Pakiraj se i odlazi, Mile odlazi”, uzvikivao je Vukanović što su iz mase pozdravljali burnim pljeskom.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović je zatražio je da se odmah procesuiraju odgovorni za zloporabe tijekom pandemije, posebno oni koji su nabavili tehnički umjesto medicinskog kisika za bolnicu, smjenu direktora Kliničkog cetra Vlade Đajića koji je iz Dodikove stranke te ministra zdravstva Alena Šeranića.

Oporba također ultimativno traži da Radio-televizija RS-a (RTRS) odmah stavi na raspolaganje BN televiziji sustav nužan za digitalno emtiranje signala.

Komentari